Centrul va oferi servicii populatiei, dar si institutiilor, fiind un proiect realizat in parteneriat cu primaria, de catre Asociatia Romana de Reciclare RoRec si sustinuta financiar de catre zece dintre producatorii europeni de produse electrice si electronice.

Centrul de colectare al deseurilor DEEE (echipamente electrice si electronice) a fost realizat de catre Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec, in parteneriat cu primaria Tulcea si finantat de catre zece dintre principalii producatori de asemenea produse din Uniunea Europeana.

Incepand de vineri, tulcenii vor putea duce aparatele electrice si electrocasnice iesite din uz la acest centru de colectare, de unde vor fi transportate, mai departe, la Buzau, unde vor fi reciclate si, in final, materiile prime secundare revalorificate in produse noi.

In acest fel, vor fi eliminate in mod corect elementele daunatoare mediului inconjurator ( de exemplu, freonul ) respectand, in acelasi timp, normele in vigoare ale Uniunii Europene.

La dispozitie, le sta un numar Infoline (0745 252 949), iar acelora dintre ei care vor sa transporte un produs voluminos sau greu, Centrul de Colectare le asigura transportul de la domiciliu, in baza unei solicitari telefonice.

“Cetatenii trebuie atrasi intr-un proces de educare si constientizare” a afirmat primarul orasului Tulcea, Constantin Hogea, prezent, vineri, la inaugurare.

Locuitorii judetului au acum o solutie la indemana pentru colectarea la standarde europene a deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice.”, a adaugat domnul Hogea.

Centrul de colectare DEEE din Tulcea este unul dintr-o serie de 5 centre care vor fi inaugurate de catre Asociatia RoRec, in parteneriat cu primariile, pana la jumatatea lunii iulie, in speranta ca, pana la sfarsitul anului, la nivel national, numarul acestora sa ajunga la 120. Obiectivul este ca, in urmatorii doi ani, Romania sa valorifice 30-35000 de tone de deseuri prin aceste centre.

“Legislatia impune existenta unui centru de colectare DEEE la un numar de 50 000 de locuitori, dar nu mai putin de unul in fiecare localitate. Noul nostru proiect vine in sprijinul autoritatilor, prin oferirea unor solutii de colectare DEEE la standard europene, avand in vedere atingerea cotei impuse de Uniunea Europeana, si anume 4 kg DEEE colectate, anual, pe cap de locuitor, si nu in ultimul rand protejarea mediului inconjurator.”, a spus d-nul Liviu Popeneciu, Presedinte Asociatia Romana pentru Reciclare, RoRec.

Citeste si:
Managementul deșeurilor: Clearing House și țintele de colectare...
Managementul deșeurilor:...

“Principalul scop al Centrului de Colectare DEEE este acela de a genera flux de deseuri. Speram ca populatia sa constientizeze ca in urma acestui proces de reciclare se obtin materii prime secundare, care vor fi valorificate in noi produse care vor ajunge, din nou, pe piata. In acest moment, se pot obtine 93 % de materii prime secundare din deseuri “, a completat Liviu Popeneciu.

80 000 de tone de deseuri electrice si electronice se produc, anual, in Romania. Nici macar 30 % dintre acestea nu sunt preluate pentru reciclare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.