Aproximativ 1.600 de pelerini din Ungaria, care vor participa la procesiunea de Rusalii de la Sumuleu Ciuc, au ajuns, in noaptea de vineri spre sambata, in judetul Harghita, cu trenurile "Rapidul Secuiesc" si "Expresul de Sumuleu".

"Rapidul Secuiesc" a trecut in Romania prin Episcopia Bihor si a urmat traseul Oradea - Huedin - Cluj-Napoca - Apahida - Dej - Deda - Toplita - Siculeni. "Expresul de Sumuleu" a intrat in tara pe la Curtici si a traversat, in drumul spre judetul Harghita, localitatile Sighisoara - Brasov - Sfantu Gheorghe - Baile Tusnad - Miercurea Ciuc, ajungand la Siculeni dupa miezul noptii, potrivit MEDIAFAX.

  • La procesiunea de Rusalii sunt asteptate sa participe peste 100.000 de persoane.

Printre personalitatile care vor lua parte la pelerinaj se afla Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta, Alteta Sa Fra' Matthew Festing. Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta va ajunge la Sumuleu Ciuc sambata, unde se va intalni cu Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, dupa care va servi dejunul la un restaurant din localitate, alaturi de cavaleri romani si maghiari din cadrul Ordinului Maltez.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Sumuleu Ciuc este considerat drept cel mai mare din Europa Centrala si de Est si isi are originea in vremuri stravechi.

In 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a incercat sa impuna credinciosilor din scaunele secuiesti Ciuc, Gheorgheni si Casin religia unitariana. Credinciosii adunati la Sumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit sa infrunte armata principelui. Dupa respingerea atacului, impodobindu-si steagurile cu crengi de mesteacan, barbatii s-au intors la Sumuleu si impreuna cu ceilalti s-au rugat la Dumnezeu si la Sfanta Fecioara, exprimindu-si astfel recunostinta pentru obtinerea victoriei.

In memoria acestui eveniment istoric, sute de mii de oameni din toate colturile lumii vin anual in pelerinaj la Sumuleu Ciuc si participa la procesiunea religioasa
.

Citeste si:
O biserică din Constanţa a luat foc chiar în timpul slujbei
O biserică din Constanţa a...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.