Tinerii soferi asociaza consumul de alcool la volan cu suspendarea permisului sau implicarea intr-un accident rutier, dar nu percep pericolul asupra propriei vieti, 30% dintre ei recunoscand ca au condus cel putin o data sub influenta alcoolului, potrivit rezultatelor unui studiu sociologic.

Studiul, coordonat de sociologul Septimiu Chelcea, a fost realizat de Cult Market Research, in perioada 15 octombrie – 20 noiembrie 2010, pe baza de focus grupuri si ancheta prin chestionar aplicat pe un esantion de 1001 repondenti, din mediul urban.

Rezultatele arata ca 30% dintre tinerii soferi romani de sex masculin, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, au condus cel putin o data sub influenta bauturilor alcoolice.

Tinerii recunosc ca cel mai adesea conduc sub infuenta alcoolului atunci cand pleaca noaptea din club, deoarece cred ca sansele de accidente sunt mai mici datorita traficului redus. Cel mai insemnat pericol pe care tinerii il asociaza consumului de alcool la volan este suspendarea permisului sau implicarea intr-un accident cu un alt sofer in stare de ebrietate dar nu percep faptul ca ei insisi pot pune in pericol viata lor si a celorlalti participanti la trafic, chiar si in cazul consumului unei cantitati mici de alcool, potrivit studiului citat de MEDIAFAX.

Pe fondul acestui comportament, in cursul anului 2010, accidentele de circulatie in care alcoolul a fost cauza concurenta au reprezentat sapte la suta din total accidentelor grave de circulatie (645), conform Politiei Rutiere Romane, numarul fiind intr-o usoara scadere fata de cel din 2009.

"Din analiza evolutiei accidentelor grave de circulatie, rezulta ca evenimentele in care alcoolul este cauza concurenta, sunt mai numeroase in randul tinerilor cu varsta intre 18 si 23 de ani", a declarat Comisar sef Lucian Dinita, Directorul Directiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, la lansarea aplicatiei ZeroLaMie, care isi propune sa-i ajute pe soferi sa constientizeze faptul ca alcoolul si sofatul sunt incompatibile.

De asemenea, anul trecut INML a efectuat 3.538 de testari de alcoolemie, din care 3.513 la solicitarea politiei, iar cei mai multi soferi testati (1.308) au inregistrat o alcoolemie cu valorile intre 0,80 si 2 g‰.

Citeste si:
Accident grav în Teleorman: două autobuze, spulberate de un TIR...
Accident grav în Teleorman:...

Aplicatia ZeroLaMie, lansata de Ursus Breweries in cadrul campaniei "Afla-ti echilibrul!", alaturi de Politia Rutiera Romana si Institutul National de Medicina Legala, este disponibila prin SMS la 1267 si pe mobile web la www.desprealcool.ro/zerolamie. Cu ajutorul ei, soferii pot afla timpul estimat in care alcoolul se elimina din sangele lor.

"Sofatul sub influenta alcoolului este periculos, indiferent de cantitatea de alcool in grame la litrul de sange. Alcoolul afecteaza o serie de functii ale corpului, cum ar fi claritatea vederii si timpul de reactie, aspecte foarte importante pentru un sofer. De asemenea, alcoolul afecteaza judecata conducatorului auto, care devine tentat sa depaseasca limitele de viteza, mai ales in cazul alcoolemiilor mici. Indiferent de ce metoda folosesc soferii pentru a estima timpul in care se pot urca din nou la volan, fie ea mai mult sau mai putin stiintifica, toti trebuie sa tina cont de faptul ca alcoolul, oricat de putin si sofatul nu merg impreuna", a declarat prof.univ.dr. Dan Dermengiu, Directorul General al Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici".

Citeste si:
Brigitte Pastramă a făcut accident în București. Primele...
Brigitte Pastramă a făcut...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.