Averea europarlamentarului Adrian Severin - acuzat de practici de lobby contra cost, fiind cercetat de catre Directia Nationala Anticoruptie - este verificata de Agentia Nationala de Integritate, reprezentantii institutiei refuzand sa dea detalii despre stadiul investigatiilor.
"Nu va pot da detalii si nu pot comenta investigatii aflate pe rolul Inspectiei de integritate", a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, secretarul general al ANI, Horia Georgescu.

Oficialul ANI nu a putut preciza daca ancheta privindu-l pe Adrian Severin a fost inceputa dupa aparitia informatiilor legate de presupusul contract de lobby sau inainte de izbucnirea scandalului.

Reporterii de la Sunday Times au inregistrat o discutie cu europarlamentarul PSD Adrian Severin in biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio in care eurodeputatul vorbeste despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana. Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati sa plateasca 100.000 de euro in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar putea-o obtine. Cei trei deputati au acceptat.

Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail falsilor lobbyisti, afirmand: "Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factura de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere". In urma dezvaluirii facuta de Sunday Times, conservatorul austriac Ernst Strasser si fostul ministru sloven de Externe, Zoran Thaler, au demisionat.


Europarlamentarul PSD Adrian Severin a declarat, luni, la Bucuresti, ca in anul 2010 a castigat ca membru in consiliul de experti ai Unicredit International suma de 30.000 de euro si ca averea sa, insumata, este la nivelul unui apartament de lux in Bucuresti.

"Vreau sa va spun ca toata averea mea insumata este cam la nivelul valorii unui apartament de lux din Bucuresti, ca in Belgia sunt mai ieftine apartamentele", a explicat Severin.

Citeste si:
Inalta Curte a respins contestatia in anulare depusa de Adrian...
Inalta Curte a respins...

El a spus ca, desi situatia sa financiara nu este una extraordinara, nu este in situatia de "a-si vinde credibilitatea pentru 12.000 de euro".Totodata, europarlamentarul a mai spus ca din activitati similare celor pe care i le propusesera reporterii sub acoperire a castigat, in 2010, suma de 30.000 de euro.

"Anul trecut au fost cred ca vreo 40.000 de euro. Sau mai putin de atat, 30.000 de euro, ceva de genul acesta. Sunt in board-ul de international advisors al Unicredit International. Nu cred ca este un secret sa va spun ca printre colegi de-ai mei sunt fostul presedinte polonez Kwasniewski, fostul ministru de finante din Germania Theo Waigel. Sunt personalitati importante. Si, fiind personalitati de asemenea rang, oameni cu expertiza - nimeni nu da informatii secrete, sa fim lamuriti - dar in orice caz avand atata experienta, atata expertiza...", a comentat Severin.

Citeste si:
USR: Coalitia toxica PSD-ALDE a trecut tacit, prin Senat, Legea...
USR: Coalitia toxica PSD-ALDE...

El a spus ca la Unicredit nu i s-a cerut niciodata ceva strict legat de activitatea PE. "Am discutat despre marile dezvoltari politice pe marile continente, discutam despre evolutiile din UE, despre reformele in UE. Totdeauna ni s-a spus: «Nu ne vorbiti noua despre banci, ca stim noi mai bine ce avem de facut in materie de politica bancara. Noua sa ne dati idei despre mersul marilor evenimente din lume, prezente sau cele pe care le putem anticipa». Deci, este o chestiune mai mult decat onorabila", a spus Severin.


Adrian Severin a mentionat ca a pastrat primul e-mail adresat reporterilor sub acoperire, in care le-a explicat acestora de ce a acceptat contractul cu ei. "Pentru ca am zis ca asta mie imi da posibilitatea sa inteleg mai bine anumite categorii socio-profesionale, anumite zone ale societatii europene si interesele lor, si framantarile lor", a spus Severin.
Citeste si:
Rupert Murdoch are in plan sa vanda publicatiile britanice
Rupert Murdoch are in plan sa...

Eurodeputatul a subliniat ca regulamentele PE ii interzic sa incheie contracte cu statele, pe bani publici, dar se pot incheia contracte cu firme private. Pe de alta parte, intrebat in legatura cu informatii potrivit carora ar fi verificat de ANI, Severin a explicat ca este vorba despre un subiect separat, fara legatura cu episodul generat de Sunday Times.

"N-are nicio legatura cu aceasta chestiune, absolut nicio legatura. Este vorba despre o inadvertenta care a aparut acolo, cel putin asa cred eu. Unul dintre conturile pe care le-am declarat in declaratia aferenta anului 2009 nu a aparut in evidentele lor. Acest cont aparea inainte, a reaparut in declaratia mea din 2010, dar in mijloc nu era",
a explicat Severin. El a spus ca s-a dus la banca si a clarificat situatia.

El a precizat ca a mai obtinut venituri de-a lungul timpului de la Curtea Internationala de Arbitraj, din activitatile de invatamant si ca editorialist.

Citeste si:
Ce relație are Francesco Paglieri cu tatăl lui. Tânărul a crezut că...
Ce relație are Francesco...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.