Romania trece la ora de vara pe 27 martie. Cum ne influenteaza ritmul biologic pierderea unei ore de somn?
Duminica, 27 martie, Romania trece la ora de vara. Pentru cei mai multi dintre noi, transformarea orei 3:00 in ora 4:00 va insemna mai putin somn, dar pentru cei care sufera de anumite probleme de sanatate, efectele schimbarii ritmului biologic ar putea fi mai serioase, scrie MEDIAFAX.

"Cei mai multi dintre noi isi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. Dupa cateva zile se vor obisnui cu noul program", spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

"Totusi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care sufera de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetari sugereaza ca (n.r. ei) dezvolta un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord", spune Yang. Un studiu australian din 2008 a descoperit ca riscul barbatilor de a se sinucide la cateva saptamani dupa trecerea la ora de vara este mai mare decat in restul anului.
  • O alta cercetare realizata in 2008, in Suedia, a relevat ca numarul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente in primele trei zile lucratoare dupa schimbarea orei, potrivit Gandul.info.

Contactata de gandul, Doina Dimulescu, doctor cardiolog, crede ca este dificil de comentat daca schimbarea orei este un factor de risc pentru atacurile de cord. In 2010, Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana la mortalitatea prin atac de cord, cu peste60.000 de victime anual. "Sunt nenumarati alti factori de risc", spune Doina Dimulescu, precizand ca este dificil sa stabilesti, fara sa iei in calcul nicio alta cauza, cum influenteaza schimbarea orei variatia incidentelor cardiace.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.