Boala cronica de rinichi afecteaza 10-15% din populatie si procentul este in crestere, iar din cauza asocierii acesteia cu bolile cardiovasculare si cu diabetul, fiecare dintre ele poate reprezenta un factor de risc sau de complicatie a celeilalte, potrivit medicilor.
"Asocierea dintre boala cronica de rinichi, diabet si bolile cardio-vasculare reprezinta o amenintare pentru sanatatea publica, reducand semnificativ speranta de viata a populatiei. Din cauza relatiei complexe de cauzalitate intre aceste trei afectiuni, fiecare dintre ele poate reprezenta factor de risc de cauza sau complicatie a celeilalte", a spus presedintele Societatii Romane de Nefrologie, Adalbert Schiller, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcata anual in 10 martie, scrie MEDIAFAX.
  • Anul acesta, Ziua Mondiala a Rinichiului se desfasoara sub sloganul "Protejeaza-ti rinichii, salveaza-ti inima".
Potrivit presedintelui Societatii Romane de Nefrologie, cresterea suferintei rinichiului si nedepistarea la timp a bolii duce la o crestere exploziva a numarului de transplanturi si de dializa.

"Transplantul si dializa reprezinta un esec. Este esecul de a preveni boala", a spus Schiller. El a precizat ca, in contextul cresterii numarulri de pacienti cu diabet zaharat de tip II si cu obezitate la nivel mondial, diabetul reprezinta principala cauza a bolii cronice de rinichi.

Conform estimarilor specialistilor, diabetul reprezinta o crestere de aproximativ 12 ori a riscului de boala cronica de rinichi stadiul terminal.

Gradul de afectare a functiei renale a persoanelor diagnosticate cu diabet creste progresiv de la 7,3% in momentul depistarii bolii pana la 17,3% dupa cinci ani, ajungand dupa 15 ani la 28%. Riscul pacientului cu afectare renala ramane unul cardiovascular in toate cele cinci stadii ale bolii cronice de rinichi, cea mai frecventa cauza de mortalitate in randul acestora fiind cea de inima.

  • La randul lui, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Radu Lichiardopol, a spus ca diabetul reprezinta a cincea cauza de deces din lume si ca peste 50 de milioane de oameni au aceasta maladie, un milion dintre ei primind terapie substitutiva renala.

In Romania, se estimeaza ca ar fi aproximativ 1,3 milioane de persoane cu diabet, din care doar 600.000 primesc tratament si 1.800 sunt inclusi in programul de dializa.
Citeste si:
Un bărbat a primit un transplant de rinichi la un spital din Iași
Un bărbat a primit un...

Radu Lichiardopol a atentionat ca, de obicei, boala se dezvolta lent si ca primele simptome pot aparea atunci cand ea este in stadiu avansat, astfel ca a recomandat efectuarea unui simplu test de urina care sa verifice cantitatea de albumina.

Despre relatia dintre boala cronica de rinichi si boala cardiovasculara a vorbit Gheorghe Andrei Dan, seful Clinicii de cardiologie de la Spitalul Colentina, aratand ca trei sferturi dintre pacientii cu boala de rinichi au ca boli de baza diabetul si hipertensiunea arteriala.

Principalii factori de risc comuni ai aparitiei si asocierii dintre boala cronica de rinichi, diabet si bolile cardiovasculare sunt excesul de greutate sau obezitatea, stilul de viata, conditiile socio-economice, varsta si fondul genetic. Acesti factori nu influenteaza doar debutul bolii, dar si progresia acesteia, crescand semnificativ riscul unor complicatii grave, sustin medicii.

Citeste si:
Comoara nepretuita! Beneficiile NESTIUTE ale consumului de mazare
Comoara nepretuita din camara...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.