Felurile de mancare proaspat pregatite si care pot fi consumate imediat la standuri de tip fast - food sau la cinematograf, asa cum sunt cartofii prajiti, frigaruile sau carnatii la gratar, vor fi supuse cotei reduse de TVA, a decis Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Furnizarea de feluri de mancare care pot fi consumate imediat la standuri de fast-food sau in holurile cinematografelor constituie in mod normal o livrare de bunuri. In acest caz, preparatele culinare pregatite in vederea consumului imediat constituie "alimente" carora li se aplica o cota redusa de TVA, potrivit unui comunicat transmis, joi, de CJUE.

  • Preparatele de cantina sau fast-food, "livrare de bunuri" si "prestarea de servicii"?

Potrivit celei de-a sasea directiva TVA, se face distinctie intre "livrarea de bunuri" si "prestarea de servicii", care in principiu sunt supuse cotei standard de TVA fixata de fiecare stat membru, scrie MEDIAFAX. Directiva permite insa statelor membre sa aplice o cota redusa de TVA in cazul anumitor categorii de livrari de bunuri si de prestari de servicii.

Decizia a fost luata in cazul a patru litigii in care autoritatile germane au reclamat declaratiile privind TVA facute de particulari care au sustinut ca operatiunile de vanzare a felurilor de mancare si a preparatelor culinare sunt supuse cotei reduse de TVA.

  • Unul dintre ei vindea, in cadrul unor piete saptamanale, bauturi si feluri de mancare gatite pentru a fi consumate imediat - in special carnati si cartofi prajiti - in trei vehicule de fast-food identice, iar un altul comercializa la standuri de tip fast-food carnati la gratar, carnati cu curry, hotdogi, cartofi prajiti, friptura la gratar, piept, frigarui, coaste.
  • Alte doua declaratii privind TVA redus au fost facute de CinemaxX din Germania si Fleischerei Nier, o societate care detine o macelarie si care desfasoara activitatea de catering la domiciliu, furnizand clientilor mancarea comandata in recipiente inchise, dar si punand la dispozitia clientilor vesela, tacamuri, mese de bar.

In acest context, Bundesfinanzhof (Curtea Federala de Finante, Germania), care trebuie sa solutioneze litigiile, a solicitat Curtii de Justitie sa se pronunte daca diferitele activitati de furnizare de feluri de mancare sau de alimente pregatite care pot fi consumate imediat constituie o "livrare de bunuri" sau o "prestare de servicii".
Citeste si:
Cum să alegi cea mai bună mancare pentru caini: hrană umedă sau...
Cum să alegi cea mai bună...

In ipoteza in care activitatile ar constitui o livrare de bunuri, instanta germana solicita sa se stabileasca daca acestea pot fi calificate drept vanzari de "alimente".

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a aratat ca pentru a determina daca o operatiune complexa unica trebuie calificata drept "livrare de bunuri" sau drept "prestare de servicii", este necesar sa se ia in considerare toate imprejurarile in care se desfasoara operatiunea pentru a cauta elementele caracteristice si pentru a identifica elementele predominante.

Judecatorii au sustinut ca vanzarea de alimente calde se inscrie in categoria livrarii de bunuri, iar punerea la dispozitie de mobilier are doar un caracter accesoriu.

In schimb, in ceea ce priveste activitatile de catering cu livrare la domiciliu, Curtea a constatat ca este vorba de
o prestare de servicii, deoarece necesita un volum de munca și de cunoștințe mai mare, precum creativitatea și prezentarea mancarurilor.

Citeste si:
Românii, mai atenți la mâncare, dar nu și la suplimente. Iau...
Românii, mai atenți la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.