Cea mai mare datorie la apa calda si caldura ajunge la doua miliarde de lei.

Este vorba de Asociatia Blocului F 111, Bd-ul Iuliu Maniu din cartierul Militari: 84 de apartamente, de una pana la cinci camere. Blocul a fost debransat de la apa calda. Numai pentru 14 apartamente sunt inregistrate de fapt datoriile. In cele 14 apartamente - toate de cate cinci camere - stau chiriasii Primariei Capitalei. Fiecare apartament are peste 110 metri patrati. Locuintele sociale au fost date in folosinta pe vremea primarului general Crin Halaicu. Chiriasii au refuzat sa plateasca cotele la intretinere, motivand ca in contractul de inchiriere nu este stipulata aceasta obligatie. Cu alte cuvinte, oamenii au asteptat ca Primaria sa le plateasca si utilitatile. Acum, asociatia este in plin proces cu Primaria Capitalei, de la care asteapta sa plateasca datoriile chiriasilor. La randul sau, RADET a dat in judecata asociatia, de la care cere banii pentru apa calda si caldura.

Fiecare chirias are datorii de zeci de milioane de lei catre asociatie. Florea Lolica locuieste in scara 4, la etajul 5, intr-unul din apartamentele de cinci camere, impreuna cu cei sase copii si patru nepoti. Plateste lunar catre Primarie o chirie de 470.000 lei. In casa e mai frig ca afara. Bucataria nu are nici pic de caldura, deoarece chiriasul a taiat tevile care duceau caldura in calorifere. Si de la gaze s-a debransat, iar acum aragazul e alimentat de o butelie. Datoriile la intretinere se ridica la 40-50 milioane lei, nici chiriasul nu mai stie prea bine valoarea lor exacta. Presedintele asociatiei, Gheorghe Mocanu, recunoaste ca nu exista nici o solutie pentru ca aceasta sa isi achite datoriile: ,Momentan nu avem ce face. Nu putem decat sa platim apa rece, liftul, gazele, pentru a fi la zi cu aceste facturi. In rest, om mai vedea." Aceeasi solutie a fost sugerata si de Traian Basescu, pe vremea cand era primar: proprietarii sa se mute in alte locuri, iar blocul sa ramana doar al datornicilor.

In cinci ani, s-au debransat peste 42.000 de apartamente din Capitala

Potrivit datelor furnizate de RADET, privind apartamentele debransate de la sistemul de incalzire centralizat, in ultimii cinci ani au ales aceasta solutie 42.274 de apartamente. Un numar de 1.970 au revenit asupra deciziei initiale si au apelat din nou la serviciile RADET. Varful debransarilor a fost in anul 2003, cand au fost taiate de la incalzire 17.992 de apartamente. In acest an, inginerii au debransat 1.091 de apartamente. Oamenii au invocat motive sociale, 698 de apartamente si-au montat centrale termice, iar 405 au cerut RADET rebransarea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.