Toate prevederile referitoare la contractul colectiv de munca unic la nivel national sunt abrogate in ultima forma a proiectului Codului Muncii, ce urmeaza sa fie discutat astazi de premierul Emil Boc si ministrul Muncii cu sindicatele.

  • Efectele noului cod asupra salariatilor
Articolul 238 din Codul Muncii in vigoare prevede ca drepturile salariatilor din contractele individuale nu pot fi inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca. Si articolul 239, care stabileste ca prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala, este abrogat in proiectul Codului Muncii, relateaza MEDIAFAX.

Contractele colective de munca se pot incheia la nivelul angajatorilor, al ramurilor de activitate, la nivel national, dar si la nivelul unor grupuri de angajatori, denumite in continuare grupuri de angajatori, prevede articolul 240 din Codul Muncii in vigoare
.

Totodata, in ultima varianta a proiectului Codului Muncii este abrogat si articolul 242, care prevede ca un contract colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, ce nu poate fi mai mica de 12 luni, sau pe durata unei lucrari determinate.

De asemenea, potrivit articolului 243, executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti, neindeplinirea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca atrage raspunderea partilor care se fac vinovate de aceasta.

Un alt exemplu este articolul 245, potrivit caruia Contractul colectiv de munca inceteaza la implinirea termenului sau la terminarea lucrarii pentru care a fost incheiat, daca partile nu convin prelungirea aplicarii acestuia, la data dizolvarii sau lichidarii judiciare a angajatorului sau prin acordul partilor.

  • Sindicatele se revolta

Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de munca din viitorul Cod al Muncii, sustinand ca in acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, conditiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficientii de ierarhizare care sa departajeze lucratorii vor disparea.
In opinia sindicalistilor, daca ramurile nu sunt definite, iar contractul de munca la nivel de unitate ajunge la mana angajatorului, este posibil ca lucratorii sa fie platiti sub valoarea lor
.
Citeste si:
Modificări în Codul Muncii. Când nu pot fi concediați angajații
Modificări în Codul Muncii....

Cele cinci confederatii sindicale au anuntat ca vor decide luni formele de protest, nemultumite de modificarile aduse Codului Muncii, care dezavantajeaza angajatii.

BPN al PDL i-a mandatat pe premier si pe ministrul Muncii sa finalizeze in cursul acestei saptamani Codul Muncii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.