Noile modificări în Codul Muncii intră în vigoare începând de sâmbătă, 22 octombrie 2022. Acestea se referă la condiția de concediere a angajaților, dar mai exact la condiția în care angajatorii nu pot face acest lucru.

Când nu mai au voie angajatorii să își concedieze lucrătorii

În Codul Muncii au fost făcute unele modificări în folosul angajaților pentru a dispune de mai multe drepturi, în actul normativ fiind introduse unele prevederi din Directivele europene.

Iată care sunt principalele prevederi din Legea 283/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, dar şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ care vor intra în vigoare începând de sâmbătă:


  • Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care își exercită acest drept.

  • Angajatul va mai avea un drept, anume de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de muncă mai favorabile dacă şi-a încheiat perioada de probă şi are o vechime de cel puțin şase luni la același angajator;

  • Drepturile dobândite de salariat anterior momentului acordării concediilor, ori a absentării de la locul de muncă se mențin pe toată durata concediului, respectiv a perioadei de absenţă.

  • Neacordarea concediului de îngrijitor salariaților este sancționată cu o amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

* Concediul de îngrijitor se referă la concediul acordat salariaţilor cu scopul de a oferiri îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care necesită îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.

Cazuri în care angajatorilor le este interzis să își concedieze salariații

Noua modificare a legii spune că angajatorii nu vor avea voie să își concedieze salariații care au solicitat mutarea pe un post mai bun, chiar dacă angajatorul refuză cererea (având acest drept), motivat.

Angajatorul nu își poate concedia slaariatul pe perioada concediului de îngrijitor sau în zilele de absență pentru urgențele familiale. Însă, absența pentru urgențele familiale trebuie să fie anunțată de către salariat. De asemenea, salariații nu vor putea fi concediați de angajatori în concediul paternal. Nici salariații care au mai multe locuri de muncă nu vor putea fi concediați.

Citeste si:
Când îți poți recupera concediul de odihnă pe care nu ți l-ai luat...
Când îți poți recupera...

Salariații care vor fi concediați de către angajatori pentru oricare dintre aceste motive vor putea acționa în instanță și vor putea solicita reintegrarea pe vechiul post, așa cum se procedează și în prezent pentru orice concediere nelegală.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Decembrie 2022 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.