Primarii care refuza sa reprofileze spitalele in camine de batrani sau centre de permananta trebuie sa suporte cheltuielile privind asistenta medicala dupa 1 aprilie, intrucat casa de asigurari de sanatate va sista de la aceasta data finantarea unitatilor pe vechiul statut.

"Nu-i poate obliga nimeni sa transforme spitalele in camin, este o optiune. Totusi, pana la 31 martie, autoritatile locale trebuie sa opteze", a declarat, joi, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

  • Autoritatile locale au trei optiuni

Una dintre ele este sa transforme spitalul in camin de varstnici cu sprijinul autoritatilor, prin Ministerul Muncii, sa eficientizeze spitalul si acesta sa devina centru de permananta cu sprijin de la Ministerul Sanatatii, iar ultima varianta ar fi ca unitatea sanitara sa ramana spital, dar dupa 1 aprilie nu va mai avea contract cu casa de asigurari de sanatate, astfel ca primaria va trebui sa se ocupe de finantarea serviciilor medicale, a precizat subsecretarul de stat, Raed Arafat.

Conform proiectului hotararii de Guvern pentru aprobarea programului de interes national "Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice", lansat, miercuri, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, prin reprofilarea unor spitale ar putea fi infiintate pana la 71 camine pentru persoane varstnice.

  • In aceste unitati vor primi asistenta intre 2.500 - 4.800 de persoane varstnice

In prezent, conform datelor Ministerului Municii exista doar 25 de camine de batrani cu 1.570 de paturi finantate de la bugetul de stat si autoritatile locale, 51 de unitati pentru tratarea persoanelor cu afectiuni psiholocomotorii si inca 53 de unitati finantate de ONG-uri. Conform datelor raportate de directiile de asistenta sociala catre Ministerul Muncii, peste 2.800 de persoane se afla pe listele de asteptare pentru a ocupa un loc intr-un camin de batrani.

Potrivit proiectului, pana la data de 30 martie, autoritatile locale au obligatia de a face demersuri pentru transformarea unitatilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare in camine de batrani, intrucat de la 1 aprilie intra in vigoare noul contract cadru privind asistenta medicala pentru 2011 si 2012, iar CNAS va aloca bani unitatilor pe structurile reorganizate.

Citeste si:
Primăriile, obligate să aloce 30% din buget pentru a încuraja...
Primăriile, obligate să aloce...

Autoritatile administratiei publice locale care doresc sa acceseze Programul national de protectie a persoanelor varstnice, trebuie sa faca demersurile legale pana la 30 martie 2011. Programul "Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice", apartinand Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii, se va derula in perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.