Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat, marti, ca din cele 182 de spitale, 111 vor fi comasate, iar celelalte 71 vor fi transformate in camine pentru persoane varstnice sau centre de permanenta, dar ca aceste masuri nu vor duce la disponibilizari in sistem.

"Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de functionalitatea sistemului si de tratamentul corespunzator aplicat pacientului, si mai putin de problemele financiare, cu toate ca si acestea sunt importante", a declarat, intr-o conferinta de presa, Cseke Attila.

Conform proiectului Ministerului Sanatatii, dintre cele 435 de unitati sanitare cu paturi care exista in prezent atat in reteaua proprie, cat si in administrarea autoritatilor locale, 182 unitati sunt propuse sa ramana fara personalitate juridica si sa se reorganizeze in sectii exteriore.
Dintre cele 182 de spitale, 111 unitati sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unitati care se vor reprofila in camine pentru persoane varstnice sau centre de permanenta, transmite MEDIAFAX.

  • Spitalele se transforma in camine de batrani

In ceea ce priveste reprofilarea unitatilor sanitare, Ministerul Sanatatii si cel al Muncii vor derula in perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, programul "Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice".

In cele 71 de camine pentru persoane varstnice vor primi asistenta intre 2.500 - 4.800 de batrani.

De asemenea, exista posibilitatea ca o parte dintre aceste unitati sa fie reorganizate si in centre de permanenta in care sa fie asigurata continuitatea asistentei primare.

In prezent, conform datelor Ministerului Municii exista doar 25 de camine de batrani cu 1.570 de paturi finantate de la bugetul de stat si autoritatile locale, 51 unitati pentru tratarea pesoanelor cu afectiuni psiholocomotorii si inca 53 deunitati finantate de ONG-uri. Conform datelor raportate de directiile de asistenta sociala catre Ministerul Muncii, peste 2.800 de persoane se afla pe listele deasteptare pentru a ocupa un loc intr-un camin de batrani.

"Prin acest program pe care-l initiem, este pentru prima data cand statul finanteaza fara implicarea autoritatilor locale sau a ONG-urilor o serie de unitati destinate ingrijirii persoanelor varstnice", a declarat ministrul Sanatatii.

Citeste si:
Epidemie de rujeolă la nivel național! Măsurile impuse pentru...
Epidemie de rujeolă la nivel...

Programul va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei.

  • Spitalele comasate din Bucuresti
Ministrul Sanatatii a spus, marti, ca o parte din Spitalul "Caritas" va fi transformata in centru pentru persoane varstnice.

Pe de alta parte, Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice "Prof. Dr. Scarlat Longhin" si Spitalul "Sfantul Stefan" se vor uni cu Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes", iar Spitalul de psihiatrie Titan - "Dr. Constantin Gorgos" se va uni cu Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia".

Vor mai intra in proces de comasare institutii apartinand Ministerului Sanatatii, astfel ca Institutul National de Nutritie si Boli Metabolice "N.Paulescu" se va comasa cu Institutul de Endocrinologie, iar Institutul de Gastroenterologie si Transplant Hepatic si Institutul de Urologie si Transplan Renal se vor uni cu Institutul Fundeni din a carui structura s-au desprins in 2009.

Citeste si:
Cazinoul din Constanța a fost descoperit parţial. Cât vor mai dura...
Cazinoul din Constanța a fost...

Totodata, Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala ORL "Dorin Hociota" din Capitala se va comasa cu Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.