Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) contesta Contractul colectiv de munca la nivel national incheiat vineri intre patru confederatii patronale si sindicate, despre care spune ca este "un act de impostura".

"ACPR atrage atentia Guvernului, celor 5 mari confederatii sindicale, dar si celor patru confederatii semnatare ale falsului contract colectiv de munca (CONPIROM, UGIR 1903, CPISC si UNPR), ca acest contract national colectiv de munca este recunoscut numai atunci cand este semnat de toate cele 13 confederatii patronale reprezentative la nivel national", se arata intr-un comunicat al organizatiei, informeaza Wall-Street.

Alianta reuneste confederatiile patronale UGIR, CNIPMMR, CNPR, CP "Concordia", CoNPR, PNR, UNPCPR, AOAR si asociatiile de business ARB, IEMA, TIAD si UNIMPRESA.

ACPR sustine ca semnarea contractului reprezinta "un act de impostura" si ca marti va decide caile de atac impotriva acestuia.

Comunicatul este semnat de Dan Matei Agathon, vicepresedinte si purtator de cuvant la ACPR.

Documentul incheiat vineri prevede un salariu minim de 700 de lei si o crestere a veniturilor pentru muncitorii calificati si pentru maistri, cei cu studii superioare ramanand la acelasi nivel, de 1.200 de lei minimum.

Presedintele UGIR 1903, Cezar Corici, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca de doi ani nu mai fusese majorat salariul minim, iar prin acest contract colectiv s-a incercat acoperirea inflatiei macar pentru cei cu salarii foarte mici.

Potrivit acordului, coeficientul pentru muncitorii calificati va fi de 1,1, astfel ca acestia ar urma sa aiba un salariu de 770 de lei, fata de 720 de lei in prezent. Cea mai mare crestere va fi pentru maistri, care vor avea un coeficient de 1,3, ceea ce inseamna o crestere de la 780 la 910 lei. Cei cu studii superioare vor ramane la aceeasi valoare de 1.200 de lei salariul minim, scazandu-le coeficientul de la 2 la 1,72.

La randul lor, sindicatele si-au exprimat vineri nemultumirea fata de faptul ca Romania va avea si in 2011 doua salarii minime pe economie, unul pentru angajatii din mediul privat si celalalt pentru sectorul public.

Citeste si:
Date Inspecția Muncii/Septembrie: Aproape 100.000 de români au...
Date Inspecția...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.