Mai mult de jumatate dintre cladirile din centrul vechi al Bucurestiului, in a caror reabilitare nu s-a investit nimic, risca sa se prabuseasca in cazul unui cutremur cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter, a declarat Stefan Dumitrasscu, arhitectul sef al Sectorului 3.

"Centrul vechi al Bucurestiului este un satulet de provincie prafuit pe langa centrul altor orase, cum ar fi Praga. Are doua strazi cu casute care stau sa cada si cu carciumi in care te duci sa bei o cafea la pret triplu fata de alta locatie si in care nimeni n-a bagat un ban in consolidare", a mentionat Dumitrascu.

Acesta a adaugat ca aproximativ 90% din cladirile centrului vechi sunt in sectorul 3, relateaza MEDIAFAX.

"Pot estima, cunoscand fiecare cladire din acel centru vechi, ca in cazul unui seism major, care sa depaseasca 7 grade pe scara Richter, mai mult de 50% din fondul construit de acolo, daca nu ar fi in colaps, va avea avarii majore. Aceste cladiri se pot prabusi. Cunosc cladiri la care ma gandesc saptamanal si de fiecare data cand trec pe acolo. Sunt ingineri structuristi care se mira cum stau in picioare acum aceste imobile, fara cutremure si fara vant. In unele dintre acestea locuiesc oameni, iar la parterul altora sunt baruri si restaurante"
, a continuat arhitectul sef al sectorului 3.

Potrivit arhitectului, investitiile de pana acum in structurile imobilelor din zona nu depasesc 12-13 milioane de euro. Mai mult, nu exista chirii mai mari in niciun alt loc din Bucuresti, mall-urile percep chirii de sub 40 de euro pe metru patrat pe luna, iar pe Calea Victoriei un metru patrat nu este mai scump de 60-70 de euro.

"Proprietarii care detin in mod legal o cladire de acolo, care sta sa cada, prefera sa inchirieze la 130-150 de euro metrul patrat suta de metri patrati de la parterul imobilului, sa incaseze o chirie de 15.000 de euro pe luna si sa arunce intregul risc al prabusirii efective a cladirii catre oamenii care intra in acele baruri"
, a conchis Stefan Dumitrascu.


Directorul Institutului pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, afirma recent faptul ca seisme de pana in 7 grade se pot produce in perioada urmatoare in Romania, dar nu sunt periculoase, specialistul adaugand ca nici pana in 2030 "nu vom avea un cutremur catastrofal".
Citeste si:
Smart buildings and smart cities. Soluții moderne pentru clădiri
Smart buildings and smart...

"Cutremure de peste 6 grade am avut in ultimii 30 de ani. De exemplu, in 1986 am avut un cutremur de 6,95, in 1990 am avut unul de 6,7, iar in 2004, de 6,2. Nu au fost victime. Acestea nu sunt periculoase pentru Romania", a spus acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.