Higher Education Days, un proiect educational de anvergura europeana al Asociatiei Studentilor Europeni AEGEE Bucuresti, a reunit peste 80 de studenti, masteranzi si doctoranzi care si-au exprimat opinia cu privire la sistemul de invatamant superior romanesc pentru reformarea acestuia.

AEGEE Bucuresti si-a propus sa contribuie la initierea unei schimbari semnificative in sistemul educatiei superioare, primul pas fiind crearea unui cadru de interactiune intre tineri, astfel incat acestia sa poata analiza principalele deficiente ale sistemului de invatamant superior si elabora solutii viabile pentru imbunatatirea acestuia.

Pe parcursul a trei zile, au fost organizate, sub egida Higher Education Days, dezbateri si workshopuri privind sistemul de
invatamant superior romanesc, fiind prezentata, totodata, si o ampla perspectiva asupra sistemului educational pe viitor.

Proiectul s-a bucurat de sustinerea Fundatiei Dinu Patriciu. “Procesul Bologna si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana au determinat o crestere considerabila a numarului tinerilor plecati la studii in strainatate. Dorinta tinerilor romani de a-si definitiva studiile la universitatile de top din lume este, din pacate, intr-o proportie foarte mare, asociata cu lipsurile cu care se confrunta in prezent invatamantul romanesc. Prin interactiunea bursierilor si profesorilor beneficiari ai programelor fundatiei cu alte sisteme educationale constatam ca "nu atat lipsa resurselor materiale este principala sursa de insatisfactie din partea tinerilor si cadrelor didactice cu privire la scoala romaneasca. Pesimismul tinerilor este mai degraba determinat de pasivitatea sistemului in a le exploata si promova competentele, de a le transmite cunostinte si abilitati in acord cu cerintele pietei muncii, a declarat Tincuta Baltag, Director General al fundatiei.


In cadrul conferintei de deschidere a Higher Education Days, Alexandru Ghita (presedinte Grupul Educativa), Cristina Farcas (consultant programe educationale Integral) si Dragos Preda (Vicepresedinte Relatii Externe Liga Studentilor Romani din Strainatate) au incurajat initiativa de implicare a tinerilor in generarea solutiilor pentru invatamantul superior romanesc.

Au urmat doua zile de dezbateri, fiind organizate 30 de workshop-uri sustinute de reprezentanti ai Achieve Global, Campus France, CROS (Centrul de Resurse pentru Organizatii Studentesti), Grupului Educativa, EURO 26, Integral, LEAP (Link Education and Practice), LSRS (Liga Studentilor Romani din Strainatate), Smart Solutions & Support, Softwin, Orange, asociatiei ORICUM si Yourway.

Proiectul Higher Education Days s-a incheiat prin prezentarea solutiilor propuse de catre studenti pe parcursul celor trei zile de dezbateri. Toate aceste solutii vor fi incluse, alaturi de cele propuse de studentii din alte tari europene, intr-un memorandum adresat Uniunii Europene, reprezentand astfel un punct de reper in elaborarea politicilor educationale, fiind, totodata, expresia libera a inovatiei si gandirii tinerilor romani
.

Citeste si:
Minivacanță pentru elevi și studenți de 1 Decembrie. Când începe...
Minivacanță pentru elevi și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.