Decidenti din domeniul sanatatii reprezentand 53 de tari din Regiunea Europeana a OMS au semnat o declaratie in care si-au exprimat angajamentul de a oferi o viata mai buna copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale.

Declaratia a fost semnata in cadrul Conferintei Europene a OMS „O sanatate mai buna, o viata mai buna: copiii si tinerii cu dizabilitati intelectuale si familiile lor”, desfasurate ieri la Bucuresti.

Aproximativ 5 milioane de copii si de tineri din regiune prezinta dizabilitati intelectuale, majoritatea traind in tari mai putin dezvoltate. Peste 300.000 traiesc in institutii, unde raman adesea pentru tot restul vietii. Numarul acestora poate sa creasca cu aproximativ 1% pe an in urmatorii zece ani
.

„Declaratia pe care au adoptat-o azi la Bucuresti statele noastre membre recunoaste ca, desi au nevoi medicale mai mari, totusi acesti copii se confrunta cu obstacole majore in ceea ce priveste accesul la servicii de sanatate si la ingrijiri medicale optime. Cand au acces la servicii, nevoile lor sunt adesea fie ignorate, fie neglijate. Declaratia traseaza actiuni concrete care vor permite acestor copii sa isi atinga potentialul maxim in viata”,
a precizat Zsuzsanna Jakab, Director Regional pentru Europa al OMS.

Declaratia are la baza o serie de principii fundamentale
. Copiii cu dizabilitati intelectuale si familiile lor au nevoie de ingrijiri eficiente si complexe puse la dispozitie prin intermediul unor servicii comunitare. Astfel de servicii marcheaza trecerea importanta de la modele bazate pe ingrijiri de tip rezidential la cele ce acorda prioritate traiului in comunitate si incluziunii sociale.

De asemenea, declaratia face apel la profesionistii din domeniul sanatatii publice sa stabileasca o imagine clara a problemei si a dimensiunii acesteia. Sunt disponibile putine date corecte si semnificative legate de copiii cu dizabilitati. Din statisticile oficiale reiese rareori situatia acestor copii sau amploarea problemei.

Totodata, trebuie continuata dezvoltarea legislatiei si politicilor nationale, in conditiile in care doar cateva state membre europene au politici care vizeaza in mod expres nevoile copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale
.

Declaratia se bucura de sustinerea Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), a Comisiei Europene, a reprezentantilor copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale si familiilor acestora, a furnizorilor de servicii sociale si de educatie, dar si a organizatiilor neguvernamentale.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.