Racelile si infectiile virale nu sunt sensibile la antibiotice, administrarea unor astfel de tratamente afectand flora intestinala si generand rezistenta la produsele utilizate gresit, a anuntat, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel, de Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice.

Rezistenta la antibiotice este o problema majora de sanatate publica, datorata, in mare masura, utilizarii inadecvate a antibioticelor. "Tratarea rezistentei este foarte dificila. Foarte multe antibiotice care nu mai sunt active trebuie reciclate, adica bolnavului nu ii va mai fi prescris antibioticul respectiv cativa ani, pana cand bacteria uita de acest medicament", a explicat Adrian Streinu-Cercel, relateaza MEDIAFAX.

O explicatie ar fi aceea ca antibioticele nu mai sunt active daca au fost folosite in boli unde nu erau necesare, bacteriile dezvoltand rezistenta prin mutatii.

  • Bacteriile din spitale, risc de mortalitate

Aparitia, selectarea si raspandirea bacteriilor rezistente in spitale este o problema majora de siguranta a pacientului. Infectiile cu bacterii rezistente la antibiotice au ca rezultat cresterea morbiditatii si mortalitatii, ca si cresterea duratei de spitalizare. Mai mult, rezistenta la antibiotice duce frecvent la intarzierea terapiei adecvate.

Totodata, terapia inadecvata sau intarziata cu antibiotice la pacienti cu infectii severe este asociata cu o evolutie mai proasta a starii pacientului si uneori cu decesul. Utilizarea inadecvata a antibioticelor in spitale este unul dintre cei mai importanti factori care conduc la dezvoltarea rezistentei la antibiotice.

In tara noastra, cele mai frecvente infectii cu bacterii rezistente sunt cele cu stafilococul auriu rezistent la meticilina (SARM) si enterobacterii rezistente la cefalosporine. Aceste infectii au avut ca rezultat cresterea numarului de zile de spitalizare, cresterea morbiditatii, mortalitatii si costurilor
.

In fiecare an, Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice este marcata, in jurul datei de 18 noiembrie, prin campanii nationale privind utilizarea prudenta a antibioticelor. In acest an, Ziua Europeana a Informarii depre Antibiotice este focalizata pe promovarea utilizarii prudente a antibioticelor in spitale.

Citeste si:
Nu te abține niciodată din a strănuta. Ce ți se poate întâmpla
Nu te abține niciodată din a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.