Medicii de familie vor primi mai putini bani pentru numarul de persoane inscrise pe lista, dar bugetul pentru serviciile acordate bolnavilor va creste, conform proiectului contractului - cadru privind acordarea asistentei medicale in 2011.

Acest proiect prevede ca fondul aferent asistentei medicale primare la nivel national pentru 2011 are structura 60% "per capita" si 40 "per serviciu". In prezent, fondul aferent asistentei medicale primare la nivel national pentru 2010 prevede 70% "per capita" si 30% pentru plata "per serviciu" consultatie.

  • De ce va fii modificata structura alocatiei pentru medicii de familie?
Potrivit CNAS, motivatia modificarii structurii alocatiei are ca scop cresterea responsabilitatii in ingrijirea eficienta a celor inscrisi pe lista si cointeresarea medicilor de familie in acordarea serviciilor medicale paralel cu dinamizarea activitatii din cabinet.

Proiectul prevede, de asemenea, suspendarea contractelor de furnizare de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale pentru nerespectarea de catre furnizori a termenelor de plata a contributiei la FNUASS (pana la data la care acestia isi achita obligatiile la zi sau pana la data ajungerii la termen a contractului). Suspendarea se face dupa 30 de zile calendaristice de la data la care casa de asigurari de sanatate a efectuat ultima plata catre furnizor.

CNAS precizeaza ca a fost nevoie de o astfel de masura pentru ca toti furnizorii care sunt in relatie cu casa de asigurari sa contribuie la fondul asigurarilor de sanatate.

Potrivit proiectului, medicii vor primi un buget orientativ pentru prescrierea de medicamente, fiind stabilite si conditiile de introducere a coplatii. "A fost completata prevederea referitoare la dreptul furnizorilor de servicii medicale de a incasa contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situatiile programabile, daca asiguratul solicita efectuarea serviciilor respective inaintea datei programate, in sensul ca in situatiile anterior mentionate furnizorii de servicii medicale nu elibereaza bilete de trimitere sau prescriptii medicale utilizate in sistemul de asigurari sociale de sanatate si decontate de casele de asigurari de sanatate".

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

De asemenea, casele de asigurari de sanatate au obligatia de a recupera de la furnizori contravaloarea serviciilor acordate daca au fost facute fara respectarea legii.

  • Nou proiect CNAS: Ce noi obligatii mai prevede acesta?

Proiectul mai prevede noi obligatii pentru furnizorii de servicii medicale paraclinice – analize medicale de laborator, lista de analize medicale care insoteste certificatul de acreditare trebuie sa reprezinte cel putin 50% din analizele medicale de laborator prevazute in pachetul de servicii medicale paraclinice de baza. In fiecare laborator de analize medicale, respectiv punct de lucru, trebuie sa fie prezent un medic specialist de medicina de laborator sau biolog, chimist-biochimist.

Proiectul prevede introducerea tarifului maximal pe zi de spitalizare pentru decontarea serviciilor medicale spitalicesti acordate in spitalele de cronici si de recuperare, respectiv in sectiile si compartimentele de cronici, recuperare si neonatologie - prematuri din alte spitale. Aceasta decizie a fost luata pentu o abordare unitara in ceea ce priveste tariful la care se pot contracta, respectiv deconta serviciile medicale spitalicesti si pentru o mai buna gestionari a fondurilor cu aceasta destinatie.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

De asemenea, la contractarea serviciilor medicale spitalicesti, 1% din fondurile aprobate cu aceasta destinatie la nivelul casei de asigurari se va utiliza pentru complexitatea suplimentara a cazurilor in ceea ce priveste comorbiditatea si numarul de zile de ingrijiri acordate in cadrul sectiilor/compartimentelor de terapie intensiva, in conditiile stabilite prin norme, arata acelasi document.

Proiectul pentru 2011 introduce valoarea de contract orientativa pentru contractul de furnizare de medicamente cu si fara contributie personala, valoare ce se stabileste pe baza criteriilor prevazute in norme, cu incadrarea in fondul aprobat la nivelul casei de asigurari de sanatate.

Noul act normativ introduce conceptul de farmacie de familie care se refera la posibilitatea asiguratilor de a opta pentru o farmacie in vederea eliberarii medicamentelor – pentru asiguratii inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, precum si pentru asiguratii cu afectiuni cronice a caror lista este prevazuta in norme.

Citeste si:
Hamas aduce ostatici la spitalul Al-Shifa, susține IDF. Tel Avivul...
Hamas aduce ostatici la...

In proiectul noului contract s-a prevazut ca prescrirea medicamentelor se face pe denumire comuna internationala (DCI), cu exceptia cazurilor justificate cand medicul poate prescrie pe denumire comerciala. Cu exceptia cazurilor in care medicul recomanda o anumita denumire comerciala, recomandarea farmacistului pentru denumirile comerciale aferente DCI-ului prescris de medic se face in ordinea crescatoare a pretului, incepand cu pretul cel mai mic pentru medicamentul respectiv. Acelasi proiect prevede ca termenul de decontare este de 180 de zile fata de 90 cat este in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.