Potrivit declaratiilor facute de ministrul Mediului Laszlo Borbely, la Realitatea TV, romanii pot "rasufla usurati", deoarece unda de substante toxice de pe Dunare a ajuns pe teritoriul Romaniei.

Unda de viitura de pe Dunare, continand substante toxice provenind din Ungaria, a ajuns luni la ora 6.00 (7.00, ora Romaniei) pe teritoriul Serbiei, insa se pare ca nivelul poluarii nu este foarte ridicat, informeaza site-ul postului B92.

Analizele efectuate arata o concentratie scazuta de substante toxice, iar noi mostre vor fi prelevate in dreptul orasului Novi Sad, a declarat Branislav Gavrici, reprezentantul Serviciului Hidrometeorologic din Serbia (RHMZ), citat de MEDIAFAX.

Gavrici a explicat ca faptul ca Dunarea "este un fluviu mare" reprezinta un aspect favorabil Serbiei.

  • Unda de poluare a ajuns in Romania

Potrivit Antena 3, care citeaza Compania Nationala Apele Romane, unda de poluare din Ungaria a ajuns si in Romania, insa nu afecteaza calitatea apelor Dunarii, deoarece Ph-ul are valoarea de 7,73 (n.r. valoarea maxima admisa este 8,5).

"In urma prelucrarii rezultatelor analizelor de laborator, inclusiv cele de la ora 9.00 din data de 12 octombrie, pozitia oficiala a specialistilor Administratiei Nationale Apele Romane este ca unda de poluare a ajuns in tronsonul romanesc la Dunarii, fara a afecta calitatea apelor Dunarii", a anuntat marti institutia.

Conform directorului Sistemului de Gospodarire a Apelor Romane Mehedinti, Adrian Draghici, ultimele analize ale apei fluviului Dunarea, realizate duminica aratau un PH de 7,9, acesta incadrandu-se in limite normale.

La Bazias, la intrarea fluviului Dunarea in Romania, sunt prelevate probe de catre echipe complexe formate din biologi, chimisti ai Administratiilor Bazinale Banat, Jiu si Mehedinti, care vor fi analizate in laboratoarele mobile care au fost transportate la fata locului. In aceasta sectiune, debitul fluviului la intrarea in tara este de circa 5.800 de metri cubi pe secunda, a anuntat Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

  • Catastrofa ecologica in Ungaria

Cadavrul celei de-a opta victime a deversarii de noroi toxic din vestul Ungariei a fost gasit in apropierea orasului Devecser, grav afectat de dezastru, au anuntat autoritatile ungare. Cel de-al optulea cadavru a fost gasit la o saptamana dupa ce rezervorul detinut de compania MAL Zrt cu sediul la Ajka a cedat, deversand noroi toxic in satele invecinate, unde 280 de case au fost distruse, iar 150 de persoane au fost ranite.

Temerile privind o noua deversare s-au intensificat, dupa depistarea unei fisuri de 54 de centimetri in peretele nordic al rezervorului. Satul cel mai apropiat, Kolontar, a fost deja evacuat la sfarsitul saptamanii, iar locuitorii asteapta o decizie a Guvernului pentru a se intoarce in casele lor.

Cititi si: Dunarea, expusa unor catastrofe ecologice la Tulcea

Cine este de vina pentru catastrofa ecologica din Ungaria?

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.