Deputatul PDL Daniel Oajdea a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca statul "fura", de fapt, 55% din suma contribuita de un cetatean la Fondul de pensii.

El a aratat ca a facut un calcul privind raportul dintre pensia unui cetatean si suma cotizata de acesta pe parcursul unui stagiu de cotizare, concluzia fiind aceea ca statul nu da nimic in plus pensionarilor, ci, mai mult, "fura", in medie, peste 50% din cat a contribuit un cetatean pe parcursul vietii active, relateaza MEDIAFAX.

Oajdea a precizat ca, in conditiile in care, in Romania, speranta de viata pentru femei este de 75 ani, iar pentru barbati de 68,2 ani, iar femeile ies la pensie la 58 ani si 11 luni si barbatii la 63 si 11 luni, rezulta ca, in medie, femeile cotizeaza 28 de ani, iar barbatii 32 de ani.

El a aratat ca se poate aprecia ca media anilor cotizati de o persoana, fara a mai face diferenta pe sexe, este de 30 de ani.

Potrivit deputatul PDL, pentru fondul de pensii angajatorul plateste 20,8% din venitul mediu brut, iar angajatul 10,5%, ceea ce face ca, in 30 de ani, cat dureaza un stagiu de cotizare, sa se cotizeaza lunar la fondul de pensii 31,3% din venitul mediu brut.

"Daca cineva are salariul egal cu salariul mediu brut, el are un punctaj mediu anual de un punct si primeste o pensie egala cu valoarea punctului de pensie, de 732,8 lei. Deci, cotizeaza 31,8% din 1.386 de lei si primeste doar 732,8 lei", a spus Oajdea.

El a aratat ca, in medie, se poate spune ca o persoana primeste pensie 10 ani si 7 luni, cotizeaza la stat suma de 206.880 lei si primeste doar 93.065 lei.

"Deci, primeste 45% in medie. Nici macar 50% din cat a cotizat la fondul de pensie", a spus Oajdea, care a apreciat ca statul "fura" 55% din suma cotizata de un cetatean.

El a precizat ca statul "fura" prin faptul ca nu incaseaza contributia de la toti angajatii sai, cum este cazul CFR Marfa, si scuteste de la plata datoriilor unele societati, cum ar fi cele producatoare de bere.

"Unii politicieni spun ca avem deficit la Fondul de pensii. Nu e corect sa vorbim de deficit raportandu-ne doar la cativa ani, ar trebui raportat la o perioada de minimum 30 de ani, egala cu stagiul de cotizare. Deficitul anuntat acum la Fondul de pensii nu e realist, nimeni nu a spus ce a facut statul cu banii cand a avut excedent. Trebuie sa facem ca de Fondul de pensii sa nu se atinga nimeni, iar Guvernul sau Parlamentul sa nu poata da scutiri cui doreste. Banii trebuie sa se intoarca la cei care au cotizat", a conchis Oajdea.

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.