Presedintele Traian Basescu n-a vorbit deloc in vant atunci cand a cerut majorarea accizelor pentru tutun. Anterior acestei declaratii, seful statului trimisese deja Parlamentului, spre ratificare , Conventia-cadru pentru controlul tutunului, adoptata la Geneva, Elvetia, la 21 mai 2003. Aflata pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, Conventia in cauza va aduce, dupa ratificare, modificari substantiale pentru comercializarea in Romania a produselor ce contin tutun. Este vorba, in primul rand, de cresterea semnificativa a preturilor, tintindu-se cotele europene.

Presedintele Traian Basescu a promis ca va fi primul roman care se va lasa de fumat dupa cresterea pretului la tigarete

Decretul prezidential nr. 883 din 31 august 2005 a adus pe masa deputatilor Conventia-cadru pentru controlul tutunului adoptata in 2003 la Geneva. Din noianul de acte cu caracter international pe care le ratifica Parlamentul, Conventia in cauza se evidentiaza prin faptul ca va avea un efect direct si, mai mult ca sigur, major asupra buzunarelor romanilor. Prin ratificarea acestui document, Romania se va obliga sa declanseze o adevarata lupta impotriva consumului de tutun. Principala arma, indicata explicit in cadrul Conventiei, va fi cresterea pretului pentru toate produsele din tutun.

Textul adoptat la Geneva este extrem de clar: "Obiectivul prezentei Conventii si al urmatoarelor protocoale este protejarea generatiilor prezente si viitoare de consecintele devastatoare ale consumului de tutun si ale expunerii la fumul de tutun asupra sanatatii, a mediului inconjurator, mediului social si economic, prin oferirea unui cadru pentru masurile de control al tutunului care sa fie implementate de parti la nivel national, regional si international cu scopul de a reduce constant si considerabil prevalenta utilizarii tutunului si a expunerii la fumul de tutun".

Cum se va realiza acest obiectiv? Prima masura indicata la capitolul dedicat reducerii consumului de tutun este extrem de graitoare: "Partile admit ca masurile legate de pret si taxe reprezinta o modalitate eficienta si importanta de reducere a consumului de tutun de catre diverse segmente de populatie, in special persoanele tinere". In afara de cresterea preturilor, Conventia le impune semnatarilor sa-i oblige pe producatori sa publice avertismente referitoare la efectele devastatoare ale fumatului pe o suprafata de minimum 30% din pachetele de tigarete. Acestea vor putea fi insotite de imagini care sa sustina avertismentele.

De asemenea, publicitatea la aceste produse urmeaza sa fie impinsa spre zero. Nici macar sponsorizarea unor evenimente nu va mai fi posibila. Iar pentru combaterea contrabandei se are in vedere inscriptionarea fiecarui pachet cu numele tarii in care urmeaza sa fie comercializat.

De asemenea, cultivatorii particulari de tutun vor fi stimulati pentru a-si schimba culturile.

Din momentul in care va ratifica aceasta Conventie, Romania va avea termene precise pentru implementarea masurilor, termene care se pare ca le vor devansa binisor pe cele stabilite cu UE in materie de tutun. Basescu va avea, astfel, baza legala pentru a putea solicita cresterea accizelor la tigarete intr-un ritm mult mai alert.

Daca tinem cont de faptul ca expunerea de motive inaintata Camerei Deputatilor de Guvern este semnata de insusi premierul Calin Popescu Tariceanu, atingerea standardelor europene in materie de pret la tigarete pare sa fie un proces ce urmeaza sa fie calculat in luni si nu in ani.

Aici se adauga si goana autoritatilor pentru atragerea de noi resurse la buget. Scumpirea tutunului pare sa fie cea mai simpla metoda pentru obtinerea unor bani in plus. Presedintele Traian Basescu a propus recent cresterea accizelor pentru tutun si alcool. In ciuda asigurarilor date de noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, privind respectarea calendarului european in privinta taxelor pe tutun si alcool, ratificarea Conventiei-cadru privind controlul tutunului ar putea reprezenta baza legala pentru o noua victorie prezidentiala. De aceasta data platita scump de catre fumatorii din Romania.

Romania a tras de timp la semnarea Conventiei

Conventia-cadru pentru controlul tutunului a fost adoptata la 21 mai 2003, cu prilejul Adunarii Mondiale a Sanatatii (forul de conducere al Organizatiei Mondiale a Sanatatii). Romania, care a participat la toate cele sase runde de negocieri internationale, este una din tarile cu cele mai ridicate valori ale consumului de tutun. Pana in acest moment, 107 tari au semnat aceasta Conventie, iintre acestea aflandu-se toate statele membre ale UE. Romania s-a codit pana in acest moment sa semneze documentul, desi aceasta recomandare a fost facuta inca de pe vremea cand in fruntea Ministerului roman de Externe se afla Mircea Geoana.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.