Legaturile dintre familiile romanilor par sa functioneze ca si inainte de '89, cand multi dintre noi asteptam Craciunul ca sa mancam carne de porc de la rude. Si astazi, ca si atunci, multi dintre romanii de la oras isi completeaza veniturile aducand bunuri de la tara. Astfel, in primul trimestru 2005, veniturile banesti ale romanilor au fost de 8,8 milioane lei lunar pe gospodarie.

Cu toate acestea, veniturile lunare ale familiei s-au ridicat la peste 11,6 milioane de lei lunar, conform datelor centralizate la Institutul National de Statistica. Diferenta de 3 milioane de lei pe luna provine din veniturile in natura - 23,9 la suta. Acestea sunt produsele alimentare si nealimentare de provenienta agricola: oua, fructe, legume, pasari sau carne de vita si porc primite de la rude.

In primul trimestru din 2005, veniturile totale medii pe o gospodarie de la oras au fost cu 28,3 la suta mai mari decat ale celor din mediul rural. Peste 45 la suta din veniturile familiilor din mediul rural provin din surse proprii. Dar veniturile romanilor se diferentiaza si pe regiuni. Zona Bucuresti-Ilfov a avut cele mai mari venituri per gospodarie, estimate de INS la 14,6 milioane lei lunar. Cele mai mici au fost inregistrate in sudul Munteniei - 10 milioane lei.

Interesant este faptul ca regiunea cu cele mai mari venituri - Bucuresti-Ilfov - isi completeaza bugetul cu cele mai mici venituri in natura. Iar cele mai sarace depind intr-o mare masura de veniturile din gospodariile rudelor de la tara. In context, locuitorii din sudul Munteniei isi completeaza bugetul cu 24,6 la suta venituri in natura.

Doar 0,6 la suta din romani isi permit sa cumpere o casa

De oriunde ar fi provenienta veniturilor, un lucru este cert - peste 75 la suta merg pe consum. Cu bani insuficienti este de inteles ca putini sunt romanii care isi pot permite sa isi cumpere un teren, o casa sau echipamente specifice unei gospodarii - 0,6 la suta. Gospodariile taranesti sunt insa obligate sa faca investitii de stricta necesitate. Este vorba de cheltuielile cu insamantarea terenurilor agricole, servicii veterinare, hrana animalelor si a pasarilor. Asa mici si divizate cum sunt terenurile agricole din Romania, acestea implica investitii obligatorii de peste 8 la suta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.