Cameramanul Prima TV, Sorin Miscoci, fost ostatic in Irak, a fost audiat, ieri, de procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul deschis in urma rapirii celor trei jurnalisti romani in Bagdad. Intrebat ce le-ar spune celor care vor fi gasiti vinovati si condamnati definitiv pentru rapirea sa, Miscoci a explicat ca nu a luat inca o decizie in acest sens.

Ceilalti doi jurnalisti, Marie Jeanne Ion si Ovidiu Ohanesian, au fost si ei audiati de procurori in dosarul rapirii. Ei au discutat si cu anchetatorii irakieni despre imprejurarile in care au plecat in Bagdad, unde au fost luati ostatici, legaturile pe care le-au avut cu ghidul lor, Muhammad Munaf, si cu Omar Hayssam.

Sorin Miscoci, prezent, ieri, la Parchetul General in jurul orei 10.00, a fost audiat, in calitate de martor, in dosarul rapirii celor trei ziaristi romani in Bagdad. Timp de patru ore, Miscoci a povestit anchetatorilor cu lux de amanunte cum s-a derulat sirul evenimentelor pana la momentul captivitatii.

La intrare in sediul Parchetului, cameramanul Prima TV, supus unui tir de intrebari de catre mass-media, s-a abtinut sa raspunda, motivand "ca e prea devreme", dar, cu toate acestea, a facut o singura precizare. "Vreau neaparat sa stiu cine este vinovat pentru cele intamplate. Am trecut prin momente groaznice acolo. Uitati-va putin, am 30 de ani si am par alb in cap".

'Care va fi rezultatul anchetei>>

Dupa aproximativ patru ore de audieri, Sorin Miscoci a iesit insotit de avocatul sau din biroul procurorilor anchetatori. Asaltat, din nou, de reprezentantii presei cu intrebari, acesta, in cele din urma, s-a oprit si a facut o scurta declaratie. "A fost doar o parte din povestea rapirii. Am ajuns cu declaratia pana la momentul primei locatii. Nu a fost o stare prea placuta sa-mi amintesc prin ce am trecut.

Miercuri va trebui sa ma prezint din nou la Parchet pentru a continua povestea rapirii mele si a colegilor mei. Nu am avut timp pana acum sa ma constitui parte civila in cauza. Oricum, sunt curios sa aflu ce s-a intamplat de fapt si care va fi rezultatul anchetei".

Jurnalistii au discutat cu anchetatorii irakieni

Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost invitati de Ministerul Public, pentru a discuta cu anchetatorii irakieni despre imprejurarile in care au plecat in Bagdad, unde au cazut ostatici, legaturile pe care le-au avut cu ghidul lor, Muhammad Munaf, si cu Omar Hayssam. Procurorii care instrumenteaza dosarul sunt obligati - potrivit procedurii, sa audieze toate persoanele care au legatura cu aceste incidente, motiv pentru care cei trei jurnalisti au fost invitati la Parchet.

La scurt timp dupa eliberarea jurnalistilor romani, Ministerul Public sustinea ca, din audierea preliminara a suspectilor retinuti in Bagdad, a rezultat ca intreaga operatiune de rapire a jurnalistilor a fost initiata, infiintata si coordonata de catre Hayssam si Munaf. Totodata, din declaratiile date, in calitate de martor, de persoanele retinute in Bagdad a rezultat ca rapirea ar fi fost planificata in Romania, preciza Ministerul Public.

Sirianul nu a recunoscut fapta

Potrivit avocatilor lui Hayssam, sirianul nu a recunoscut ca ar fi fost implicat in rapirea jurnalistilor, respingand totodata acuzatiile ce ii sunt aduse clientului lor de catre anchetatorii romani. Surse judiciare sustin ca Mohammad Munaf este cel care indica implicarea lui Hayssam intr-o presupusa rapire a reporterilor si cameramanului roman.

Pe de alta parte, unii dintre cei arestati in Bagdad fac referire la implicarea lui Hayssam doar relatand ce le-a spus Munaf, care ar fi invocat drept motiv al rapirii faptul ca, in Romania, relatia dintre romani si musulmani are nevoie de o ameliorare. Explicatia ar fi fost ca salvarea jurnalistilor romani din mana rapitorilor cu implicarea lui Mohammad Munaf si a lui Omar Hayssam ar fi determinat schimbarea atitudinii romanilor fata de musulmanii care locuiesc in Romania, se arata in declaratii ale unor inculpati irakieni in dosarul privind luarea ca ostatici a lui Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Cei trei jurnalisti au fost eliberati in 22 mai.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.