Aproape 20% din medici lucreaza atat in sistem public cat si in privat, iar obligarea lor sa aleaga intre cele doua va aduce mari prejudicii, pentru ca doctorii cu notorietate vor pleca acolo unde sunt mai bine platiti, a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae.

"Nu pot spune cu exactitate cati medici lucreaza in sistemul public si in privat deopotriva. Estimez ca ar fi cam 20 la suta. Riscul unui astfel de act care i-ar pune pe medici sa aleaga intre cele doua sectoare si pe care ministrul Sanatatii vrea sa-l puna in dezbatere publica ar putea face ca doctori de notorietate sa plece in privat, unde sunt foarte bine platiti si unde au conditii de lucru de exceptie, lasand libere posturi", a spus presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), citat de MEDIAFAX.

O alta situatie grava semnalata de presedintele Colegiului Medicilor ar fi aceea ca medicii ar putea ramane in sistemul public si sa trateze acolo cazurile private.

"Ministrul Sanatatii nu poate sta la usa si sa opreasca pacientii privati sa intre in spitalul public. Acest lucru va creste presiunea pe spitalul public si vor creste platile informale. Medicii din privat platesc la stat toate darile aferente, in schimb, prin platile informale, nu se plateste nimic, iar presiunea pe spitalele publice va creste", a mai spus profesorul Vasile Astarastoae.

De asemenea, presedintele CMR spune ca prin acesta masura va fi incalcat caracterul liberal al profesiei.

"Poate va mai amintiti cazul fetitiei care a mers in Anglia pentru chiuretaj. Medicul anestezist a fost asteptat mai multe ore intrucat el lucra cu contract cu mai multe spitale. In Austria, medicii au voie sa lucreze in privat pana la 20 la suta din timp. In Franta, pentru ca medicul sa nu plece in privat, i-au fost create paturi particulare in spitalul public. In Romania sunt puse obstacole care nu aduc beneficii sistemului sanitar si nici pacientilor", a subliniat presedintele CMR.

  • Avertizare: Medicii buni vor pleca din sistem

Profesorul Vasile Astarastoae atentioneaza asupra faptului ca a lua medicilor acest supliment financiar legal va crea iritare in sistem.

"Cei buni vor pleca din sistem, probabil in strainatate. Din pacate, ne-am invatat cu sistemul comunist, in care in loc sa fie rezolvate problemelele reale se pun interdictii", a adaugat Astarastoae.

Citeste si:
Ce își dorește Oana Roman pentru fiica ei, după despărțirea de...
Ce își dorește Oana Roman...

Ministerul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat, miercuri, ca va promova in Guvern un proiect prin care sa elimine problemele generate de cazurile in care medicii profeseaza atat in spitale publice, cat si in unitati private.

  • "Dubla taxare" a pacientilor, una din marile probleme

"Acest lucru trebuie eliminat, pentru ca din punct de vedere al sistemului medical nu si-a dovedit eficienta, iar din punct de vedere al pacientului aceasta solutie este paguboasa. Practic, astazi se intampla urmatorul lucru: pacientul se duce la spitalul public, dimineata, i se fac analizele, si este rechemat la clinica privata de catre acelasi medic, dupa-masa, unde mai este de multe ori si taxat. Deci, practic, pacientul care plateste si contributie de sanatate, plateste si dupa-masa o taxa pentru un serviciu efectuat de spitalul public, pe banii spitalului public, de catre acelasi medic care lucreaza si in public si in privat", a spus Cseke.
Citeste si:
Guvernul vrea mai puține beneficii pentru angajații de la privat
Guvernul vrea mai puține...

La sfarsitul lunii iulie, ministrul Sanatatii declara, pentru MEDIAFAX, ca pentru medicii care lucreaza atat in sistemul public, cat si in cel privat ar trebui sa exista o delimitare clara a activitatii, astfel incat pacientul sa nu fie pus sa plateasca de mai multe ori.

"Nu sunt impotriva celor care lucreaza atat in sistemul de stat, cat si in cel privat, dar cred ca ar fi nevoie de o delimitare clara a activitatii. Ma refer, spre exemplu, la medicii care fac analize bolnavilor in spitalele publice, apoi, pe baza rezultatelor obtinute, ii cheama in clinicile private si ii taxeaza", a spus atunci Attila.

Ministrul Sanatatii crede ca in aceste cazuri este de fapt mai mult o problema de etica.

Top 10: Tragedii in sistemul sanitar romanesc


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.