Atat medicul, cat si pacientul, se fac vinovati de fenomenul spagii, potrivit unui sondaj realizat la nivel national de Asociatia pentru Implementarea Democratiei.

Majoritatea persoanelor intervievate in cadrul studiului sunt de parere ca atat pacientul, cat si medicul, sunt vinovati pentru ca ofera, respectiv accepta spaga (65%). Alti 23% dintre respondenti acuza mai degraba medicul pentru ca accepta spaga, in timp ce 11% considera ca pacientul este vinovat pentru ca ofera spaga cadrului medical.

In ceea ce priveste legatura intre modul in care este tratat un pacient si suma de bani pe care acesta o ofera pentru serviciile medicale, majoritatea subiectilor (81%) considera ca banii dati cadrului medical influenteaza in mare si foarte mare masura serviciile medicale primite.

Drept urmare, mai mult de jumatate dintre persoanele chestionate (69%) au declarat ca au oferit bani cadrelor medicale. Din totalul respondentilor, 63% au declarat ca au oferit medicului specialist din spital o suma de bani in schimbul serviciilor medicale, precum si asistentei medicale din spital (51%) si infirmierei (36%).

  • Cat cheltuiesc romanii pe mita?

Suma anuala cheltuita de catre respondenti pentru mita acordata cadrelor medicale este mai mica de 50 de lei pentru 46% dintre respondenti, intre 50 si 200 de lei - 26%, sume mai mari de 200 de lei - 19% dintre respondenti, in timp ce 7% dintre respondenti declara ca nu au dat niciodata bani cadrelor medicale.

La ultima consultatie medicala, 40% dintre respondenti au declarat ca au oferit bani asistentelor medicale. Sume mai mari au fost oferite asistentelor medicale din spital: intre 20 si 40 de lei in cazul a 29% dintre persoanele care au dat bani si peste 40 de lei in cazul a 22% dintre acestia.

Cat despre sanctiuni, 81% dintre respondenti sunt de parere ca ar trebui demis cadrul medical in cazul conditionarii serviciilor de o suma de bani, in timp ce 18% dintre persoanele intervievate cred ca oferirea banilor este un act normal ce trebuie acceptat de pacient.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

Cercetarea face parte din proiectul "Promovarea integritatii in sectorul de sanatate", fiind finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, si a avut ca obiectiv investigarea opiniei populatiei cu privire la coruptia din sistemul medical.
Sondajul a fost realizat in perioada 8 - 19 aprilie, pe un esantion de 1042 de persoane, reprezentativ pentru populatia cu varsta peste 18 ani din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.