Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) sustine ca majorarea coplatii la medicamente, dupa schimbarea mecanismului de compensare, este in medie de 125%, si nu de doar 10%, asa cum au anuntat oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Reprezentantii COPAC au anuntat astazi ca asteapta de la toti pacientii, medicii si farmacistii afectati de masura luata de CNAS sa semnaleze situatiile concrete aparute din momentul in care au ajuns in farmacie cu reteta de tratament. "Vom aduna toate mesajele primite de la pacienti si vom merge cu ele la presedintele CNAS, dr. Lucian Duta, care a promis un acces mai mare la tratament pentru toti bolnavii. Ceea ce se intampla acum in farmacii demonstreaza ca am fost mintiti. Cresterea coplatii nu a fost doar de 10%, asa cum au anuntat oficialii CNAS, ci este in medie de 125%", a declarat presedintele COPAC, Cezar Irimia, relateaza NewsIn.

  • Pacientii au fost mintiti!

Reprezentantii COPAC atrag atentia asupra situatiei extrem de grave in care au ajuns pacientii din Romania, nevoiti sa plateasca mult mai mult pentru tratamente dupa schimbarea mecanismului de compensare al medicamentelor. "De exemplu, un pacient cu Diabet zaharat de tip II, Insuficienta cardiaca, Boala cardiaca ischemica cu angina pectorala de efort, Fibrilatie artriala permanenta cu alura ventriculara medie, Bloc bifascicular, HTA stadiul II, platea inainte pentru schema de tratament cu sase medicamente 129,8 lei, iar acum a platit 231,4 lei, adica o crestere de 78%", spun reprezentantii COPAC, potrivit carora "ceea ce se intampla acum in farmacii demonstreaza ca am fost mintiti".

Cele mai afectate grupe de populatie sunt pensionarii si copii. Astfel, pentru pensionari, coplata a crescut de pana la noua ori, majoritatea retetelor pentru bolile cardiovasculare scumpindu-se cu aproape o suta de lei, iar pentru copii nu se mai asigura gratuitatea, mai ales pentru bolile grave, precizeaza reprezentantii organizatiilor de pacienti.

Potrivit noului sistem de compensare, intrat in vigoare la 1 iulie, exista un singur pret de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care trateaza o anumita boala, si nu pentru fiecare medicament in parte, cum se intampla inainte. Astfel, de la acest pret se stabileste cat mai trebuie sa scoata din buzunar fiecare pacient, in functie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul.

Citeste pe acelasi subiect:

"Coplata medicamentelor condamna la moarte mii de pacienti"

"Toti" impotriva schimbarii modului de compensare a medicamentelor

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.