UE va acorda ajutoare financiare pentru zonele calamitate, dar vrea ca autoritatile de la Bucuresti sa prezinte cit mai repede evaluarea pagubelor din iulie. Numai ca Ministerul Administratiei intirzie pe motiv ca trebuie sa verifice veridicitatea datelor raportate din teritoriu.

Reprezentantii Delegatiei Europene au cerut insistent autoritatilor romane sa prezinte o noua strategie pentru inundatii si sa urgenteze cererile de finantare catre UE. "Nu trebuie doar sa reveniti la situatia dinainte de inundatii, ci sa faceti lucrari mai rezistente", a aratat Onno Simons, seful Grupului de lucru pentru inundatii al Delegatiei.

Oficialii europeni spun ca la Bruxelles exista o cerere de accesare a Fondului Solidaritatea, pentru inundatiile din aprilie. Ei asteapta urmatoarea cerere, de aceasta data pentru cele din iulie. Reprezentantii UE au aratat ca Ministerul Finantelor ar trebui sa depuna cererea cel tirziu la finele lunii august, pentru a putea fi aprobata in octombrie.

Solicitarile UE, aminate

Desi UE a conditionat finantarea refacerii infrastructurii din zonele afectate de intocmirea hartilor de risc si a unei noi strategii de aparare impotriva inundatiilor, autoritatile de la Bucuresti nu considera aceasta cerere o prioritate. "Acum avem lucruri mult mai importante de facut", spune Paul Victor Dobre secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Pagube supraevaluate de primari

O alta problema care ar putea impiedica Romania sa ia bani de la UE este evaluarea eronata a pagubelor. "Intr-adevar sint localitati in care primarii au supraestimat pagubele. Prefectii au datoria de a forma o comisie care va controla evaluarea facuta", spune Paul Victor Dobre.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.