Noul sistem de compensare a medicamentelor, potrivit caruia va exista un singur pret de compensare pentru toate medicamentele care trateaza o anumita boala, va fi aplicat incepand de astazi. Urmeaza ca pacientii sa plateasca diferenta de pret pentru medicamentele de care au nevoie.

  • Cat ii costa pe bolnavi coplata?

Producatorii internationali de medicamente, pacientii, medicii si farmacistii s-au declarat impotriva noului sistem de compensare, motivand ca acesta ii va obliga pe bolnavi sa scoata din buzunar pana la 750% mai mult, in timp ce CNAS asigura ca bolnavii nu vor plati mai mult de 10% in plus.

Mia mult, producatorii internationali spun ca bolnavii care vor dori, de astazi, sa-si pastreze tratamentul cu medicamente scumpe, vor fi nevoiti sa scoata din buzunar intre 40 si 750% mai mult.

Astfel, va exista un singur pret de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care trateaza o anumita boala, si nu pentru fiecare medicament in parte, cum este in prezent. Astfel, de la acest pret se va stabili cat mai trebuie sa scoata din buzunar fiecare pacient, in functie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul.

Prin aplicarea noii metodologii se doreste ca pacientii sa consume mai multe medicamente ieftine, astel incat contributia financiara a Casei sa scada.


Aplicarea noului mecanism de compensare a medicamentelor va determina mii de pacienti sa renunte la tratament, deoarece nu isi vor mai putea permite sa plateasca, spun reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, care cer CNAS sa renunte la aplicarea noului sistem.

Pe de alta parte presedintele Asociatiei Producatorilor Romani de Medicamente, Petre Panculescu, considera ca noul sistem de compensare vine in primul rand in sprijinul industriei farmaceutice autohtone. Medicamentele cele mai ieftine nu sunt neaparat si cele mai proaste, adauga Panculescu.

Si producatorii de medicamente generice sunt de acord cu noul sistem de compensare a medicamentelor, deoarece, spun acestia, o data cu introducerea noului sistem de compensare, foarte multe produse vor fi gratuite sau vor avea preturi mai mici, printre acestea numarandu-se tratamentele pentru bolnavii de inima, diferite boli pulmonare, hipertensiune sau infectii.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

"Dintre cele 2.340 de medicamente aflate pe listele A si B, scade coplata pacientului pentru 1.610. Pentru medicamente, TVA-ul ramane de 9%. As vrea sa fac o distinctie ca sa fie clar. Exista foarte multe produse care se numesc suplimente nutritive si care nu intra in zona de medicamente. Se vand tot prin farmacii, dar pentru acestea TVA-ul este in prezent de 19% si se duce la 24%", a declarat, marti, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice, Dragos Damian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.