Structurile specializate ale Politiei Romane au constatat, in primele cinci luni ale anului, peste 5.900 de infractiuni de evaziune fiscala, inregistrandu-se o crestere de 28,69% fata de perioada similara a anului 2009, peste 4.700 de persoane fiind suspectate, anunta IGPR.

Potrivit unui comunicat remis sambata de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), din totalul infractiunilor constatate in primele cinci luni ale anului, 728 au fost declinate spre solutionare catre DNA sau DIICOT.

In aceeasi perioada, Politia Romana a solutionat 1.324 de dosare penale prin propunere de trimitere in judecata, sub acuzatia de evaziune fiscala, cu 69,25% mai multe decat in primele cinci luni din 2009. ["Debandada" fiscala din Romania, in vizorul UE: Ce ne facem cu evaziunea?]

Potrivit IGPR, cele mai frecvente forme ale evaziunii sunt neinregistrarea in totalitate sau in parte a veniturilor realizate, inregistrarea de cheltuieli fictive, indeosebi sub aspectul prestarilor de servicii (management, marketing, know-how, consultanta), majorarea cheltuielilor prin inregistrarea in contabilitate de documente de provenienta a marfurilor si serviciilor cu preturi nereale, in scopul diminuarii TVA de plata si a impozitului pe profit, dar si retinerea si nevirarea in termenul legal a impozitelor cu stopaj la sursa.

In ceea ce priveste cazurile de frauda vamala, potrivit statisticilor Politiei Romane, actiunile structurilor IGPR din primele cinci luni ale lui 2010 au dus la constatarea a 467 de infractiuni in domeniul vamal, in crestere cu 5,66% fata perioada similara a anului trecut, pentru care sunt cercetate 348 de persoane, de doua ori mai multe decat in 2009.

Statisticile mai arata ca au fost aplicate 295 de sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 400.000 de lei, si au fost confiscate bunuri de peste 300.000 de lei.

Cu privire la tipul de infractiuni constatate, IGPR sustine ca "tendintele" din domeniu sunt fie de formare a unor retele infractionale internationale, ca urmare a discrepantei de preturi dintre Romania pe de-o parte si tarile UE si intre Romania si tarile limitrofe nemembre UE, fie de accentuare a exporturile ilegale de tigari catre tarile din comunitatea europeana, tigari ce provin din magazinele duty-free sau sunt introduse prin contrabanda. Totodata, printre infractiunile constatate de politissti se numara si importuri de marfuri cu facturi subevaluate, importuri de marfuri si materii prime, folosindu-se la autoritatea vamala romana certificate de origine false dar si importuri rutiere, navale si aeriene de marfuri care folosesc fie sistemul capac fie CARGO, facturile externe care contin date false privind valoarea, felul si cantitatea marfurilor importate in scopul de a beneficia de un tarif vamal preferential (scutirea sau diminuarea taxelor vamale, evitarea taxei anti-dumping).

Citeste si:
Shakira este acuzată de evaziune fiscală. Cântăreața ar putea...
Shakira este acuzată de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.