Ordonanta de urgenta care prevede verificarea modului in care se acorda concediile medicale nu a trecut miercuri de Senat, prima Camera sesizata, deoarece nu a intrunit numarul necesar de voturi unei legi organice.

Ordonanta de urgenta a Guvernului privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate a starnit discutii prelungite in plenul Senatului, cea mai contestata prevedere fiind cea a modului de verificare la domiciliu al celor care se afla in concediu medical, invocandu-se ca implicarea politiei si nereglementarea clara pot duce la incalcarea libertatii cetateanului.

  • Proiectul nu a intrunit numarul de voturi necesar unei legi organice

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda (UDMR), a cerut prelungirea termenului de dezbatere de la 45 la 60 de zile, pentru a se rediscuta ordonanta, varianta respinsa de plen.

In final, supus la vot, proiectul de adoptare a OUG nu a putut fi nici adoptat, nici respins, pentru ca nu a intrunit numarul de voturi necesar unei legi organice.Varianta propusa de Guvern va trece astfel, prin adoptare tacita, la Camera Deputatilor, termenul alocat dezbaterii in Senat fiind 16 iunie.

Noul sistem de acordare a concediilor medicale a fost pus in aplicare din 15 mai, data de la care pacientii care vor sta acasa din motive medicale vor fi nevoiti sa completeze o declaratie pe proprie raspundere prin care se angajeaza sa fie la domiciliul indicat. In aceeasi declaratie pacientul se angajeaza sa anunte in termen de 24 de ore angajatorul cu privire la incapacitatea sa de munca.

  • Bolnavii, verificati la domiciliu

"Reprezentantii platitorilor indemnizatiei - angajatorul sau CNAS - vor putea fi insotiti de reprezentanti ai politiei, daca va fi cazul. Acestia vor verifica la usa domiciliului daca persoana este acasa sau nu. Nu se va intra in locuinta in niciun caz", a anuntat ministrul Sanatatii Cseke Attila, detaliind modul de control.

In plus, pacientul va indica adresa de resedinta la care va fi prezent pe toata perioada concediului medical, care nu trebuie neaparat sa fie aceeasi cu adresa de domiciliu din buletin. Prin aceeasi declaratie pacientul se angajeaza sa fie prezent la adresa indicata si ia la cunostinta faptul ca poate fi vizitat de reprezentantii platitorilor de indemnizatie in intervalele orare 8-11, 12-17 si 18-20. Pacientul va semna de asemenea ca este de acord ca in cazul nerespectarii conditiilor sa i se sisteze plata indemnizatiei.

Citeste si:
Haosul plafonării prețurilor la energie pune bolnavii pe drumuri
Haosul plafonării prețurilor...

Amenzi "grase" pentru concediile medicale ilegale

Bolnavii "inchipuiti", sanctionati de stat

Pacientii ataca ordonanta concediilor medicale


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.