Pacientii, medicii, farmacistii si producatorii internationali sunt impotriva schimbarii modului de compensare a medicamentelor, motivand ca noul sistem ii va obliga pe pacienti sa scoata din buzunar pana la 750% mai mult, in timp ce CNAS asigura ca bolnavii nu vor plati mai mult de 10% in plus.
"S-ar putea ajunge si la de sapte ori mai mult decat acum. Nu in toate cazurile. Sustinerea CNAS ca doar cu 10% va creste coplata nu este adevarata. Va creste destul de mult, intre 50 si 70-80%, in unele cazuri, mai ales la medicamentele originale", spune vcepresedintele Colegiului Farmacistilor, Clara Popescu, citata de NewsIn.

Si reprezentantii producatorilor internationali spun ca pacientii vor fi nevoiti sa plateasca mai mult de 10% in plus pentru medicamente, in cazul in care vor dori sa-si mentina tratamentul actual. "In cazul Enalaprilului, de exemplu, cresterile sunt de la 56% in sus", exemplifica directorul executiv al Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu.

Potrivit lui Zaharescu, noul sistem de compensare a medicamentelor va duce la scumpiri de pana la 750%, iar in cazul bolilor cronice, care necesita o medicatie speciala, preturile ar putea urca si mai mult. [5 milioane de bolnavi afectati de subventionarea medicamentelor]

Presedintele Coalitiei Organizatiilor de Pacienti cu Afectiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia, spune ca asociatiile de pacienti vor contesta deczia CNAS, daca masurile aflate in dezbatere publica vor fi implementate. "Sunt realmente imposibile pentru noi", spune reprezentantul pacientilor.

Asociatiile de pacienti spun ca folosirea unor medicamente generice in locul celor originale presupune in unele cazuri teste pentru a vedea receptarea acestora de catre organism si folosirea unei cantitati mai mari de medicatie.

Nici medicii nu sustin decizia CNAS. Presedintele Sindicatului National al Medicilor, Florin Chirculescu, spune ca intr-o prima faza, dupa implementarea noului mod de compensare, medicii de familie vor fi supraaglomerati, pentru ca vor exista foarte multi pacienti care nu vor putea sa participe prin coplata. "Urmatorul pas va fi inundarea spitalelor cu aceste cazuri", spune Chriculescu.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Cinci milioane de bolnavi vor fi afectati de noua schema de compensare a medicamentelor pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate intentioneaza sa o aplice de la 1 iulie, potrivit asociatiilor de pacienti si producatorilor de medicamente.

Pe de alta parte presedintele Asociatiei Producatorilor Romani de Medicamente, Petre Panculescu, considera ca noul sistem de compensare vine in primul rand in sprijinul industriei farmaceutice autohtone. Medicamentele cele mai ieftine nu sunt neaparat si cele mai proaste, adauga Panculescu.

Nici Colegiul Medicilor din Romania nu este de acord cu noua metodologie propusa de CNAS, considerand ca aceasta aduce lezare intereselor pacientilor si autonomiei profesionale a medicului. Noul sistem de compensare va duce la o crestere semnificativa a coplatii suportata de pacient si la o modificare a comportamentului prescriptorului, obligat sa recomande un tratament nu in functie de eficienta terapeutica ci in functie de posibilitatile materiale ale omului bolnav, considera presedintele CMR, Vasile Astarastoae.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

In ciuda criticilor primite de la toti actorii din sistemul sanitar, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate subliniaza ca va exista o crestere de doar 10% la coplata pentru compensate.

Dezbaterea pe tema noului mod de subventionare al medicamentelor, organizata, vineri, de CNAS, nu a reusit sa-i puna de acord pe reprezentantii CNAS cu cei ai medicilor, pacientilor, farmacistilor si producatorilor de medicamente.

Suma cheltuita in sistemul medical a crescut la 939,4 milioane euro in 2009, fata de 576 milioane de euro in 2005, majoritatea banilor fiind alocati pentru consumul de medicamente, potrivit presedintelui CNAS. Acesta mai spune ca consumul de medicamente originale (mai scumpe) in Romania a crescut in ultimii ani de la 60 % la peste 75%, in timp ce in Uniunea Europeana consumul de medicamente generice (mai ieftine) este in jur de 70%.

Citeste si:
Surse: Compensarea cu 50 de bani a carburanților se prelungește cu...
Surse: Compensarea cu 50 de...

Noul sistem de compensare ar trebui sa intre in vigoare de la 1 iulie. Astfel, va exista un singur pret de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care trateaza o anumita boala, si nu pentru fiecare medicament in parte, cum este in prezent. Astfel, de la acest pret se va stabili cat mai trebuie sa scoata din buzunar fiecare pacient, in functie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.