Mii de oameni din toata tara ies astazi in strada pentru a protesta fata de reducerea salariilor si a pensiilor. Astfel, mai multe prefecturi vor fi pichetate de bugetarii din invatamant, sanatate si de pensionari.

  • Pensionarii din Brasov protesteaza in fata Prefecturii

Circa 100 de pensionari brasoveni s-au adunat astazi in fata sediului Institutiei Prefectului Brasov, intr-un protest spontan, pentru a-si exprima nemultumirea fata de masurile de austeritate anuntate de Guvern.

„Isi bat joc de noi. Oare ce o sa facem la iarna, cand o sa vina si facturile alea imense la intretinere? Vom muri de foame, asta vor guvernantii, sa ne omoare. Nu stiu cum o sa ne descurcam. Sa ia, domnule, 75% de la parlamentari, ca aia pot trai si daca primesc numai 25% din bani, nu de la amaratii astia ca noi“, a spus o pensionara

Numarul profesorilor brasoveni care au luat parte, luni, la greva sindicatelor din Educatiei, este de 63%, potrivit sindicalistilor, insa Inspectoratul Scolar Judetean afirma ca doar 25% dintre acestia au participat la protest.

Ligia Mara, liderul Sindicatului „Diaconu Coresi“ din invatamintul preuniversitar a precizat ca astazi, incepind cu ora 14.00, dascalii brasoveni vor organiza un „Mars al tacerii“, chiar de Ziua Copilului, mars care va porni din Piata Sfatului, va trece pe la sediul Institutiei Prefectului. Aici, va fi inmanata o scrisoare de protest reprezentantului Guvernului in teritoriu, dupa care coloana se va deplasa pe principalele artere de circulatie din centrul orasilui si va ajunge, in final, in Livada Postei.

  • Mii de bugetari constanteni, in greva

Mii de bugetari constanteni din sanatate, administratie si invatamant au intrat luni in greva generala, nemultumiti de taierea salariilor. Ziua a inceput cu un miting al pensionarilor, care, desi nu au avut aprobare, au protestat in fata Prefecturii Constanta impotriva reducerii pensiilor cu 15%.

Actiunile de protest continuasi astazi
. Peste o mie de sindicalisti de la CNSLR Fratia participa la un miting in fata Prefecturii Judetului, potrivit presedintelui filialei, Constantin Grosu. Pichetarea se va incheia la ora 14.00.
Citeste si:
Angajații Metrorex pichetează Guvernul. Aceștia amenință cu greva...
Angajații Metrorex pichetează...

Proteste au avut loc si la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, ieri. Aici, peste o suta de medici, asistente si infirmiere au iesit in curtea unitatii sanitare, in conditiile in care SCJU se confrunta cu o grava lipsa de finantare, iar operatiile au ajuns sa fie amanate cu pana la doi ani. Pentru a face fata crizei, Consiliul Judetean Constanta a luat chiar hotararea sa amplaseze cutii ale milei in interiorul spitalului si a marilor magazine, relateaza NewsIn.

Si functionarii publici au protestat luni
. Toate agentiile fiscale din Constanta au fost inchise, iar cei ce au avut de platit taxe sau amenzi nu au putut face acest lucru online sau la posta. La proteste au participat si cei peste 600 de angajati ai primariei Constanta, care au intrat in greva pe termen nelimitat. Angajatii s-au prezentat la serviciu, dar nu au avut program cu publicul. La Starea Civila nu au fost oficiate casatorii, in schimb s-au eliberat certificate de deces.

Citeste si:
Doi turisti straini au fost amendati de controlorii RATB: Au spus...
Doi turisti straini au fost...

Purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Constanta, Cristian Moldoveanu, a declarat ca si cei peste 300 de angajati ai CJC s-au aflat in greva si niciun angajat nu a lucrat cu publicul. Acestia vor relua lucrul marti.

In ceea ce ii priveste pe profesori, mai putin de jumatate au participat la greva
. Ei au decis sa inceteze lucrul numai luni, urmand ca de marti sa revina la catedre. Bacalaureatul s-a desfasurat normal pe parcusul zilei. Cei peste 8.000 de elevi inscrisi nu au intampinat probleme din cauza grevei.

  • Zeci de mii de bugetari ieseni au declansat greva generala

Zeci de mii de bugetari ieseni - profesori, functionari publici, cadre medicale - au declansat, luni dimineata, greva generala
, nemultumiti de masurile de austeritate pe care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi au anuntat ca prima proba a bacalaureatului s-a desfasurat normal in toate centrele de examen, desi, potrivit liderilor de sindicat, circa 9.000 de profesori afiliati la Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) se afla in greva generala.

Profesorii ieseni au pregatit un miting pentru astazi
in fata Palatului Culturii, cateva mii de cadre didactice fiind asteptate la protest.

Citeste si:
Care sunt revendicările angajaților din Sănătate
Care sunt revendicările...

In toate spitalele iesene, pe tot parcursul zilei de luni a fost asigurata doar o treime din activitate, angajatii protestand in curtile unitatilor medicale. In total, aproximativ 8.000 de angajati ai unitatilor sanitare s-au aflat in greva, potrivit liderului Sanitas Iasi, Viorel Tanase.

  • Mii de giurgiuveni au intrat in greva generala

Peste 2.000 de giurgiuveni - cadre didactice, medici, functionari publici si angajati ai Penitenciarului Giurgiu - au fost in greva generala luni, cei mai multi protestatari fiind sindicalisti din invatamant si membrii Sindicatului Finantelor Giurgiu.

Presedintele Ligii Cadrelor Didactice Giurgiu, Ionel Traistaru, a declarat in cursul zilei faptul ca jumatate dintre cadrele didactice din Giurgiu sunt in greva generala. Proba de limba straina din cadrul bacalaureatului s-a desfasurat insa in conditii normale.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

De asemenea, la protest au participat si membri ai Organizatiei Sindicale Ambulanta Giurgiu, fiind asigurate doar urgentele.

  • 60% dintre profesorii din Covasna au intrat greva

Inspectorul adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Farkas Csaba, a declarat ca din totalul de angajati din invatamant a nivel de judet, 59,9% fac greva, in timp ce 40,1% nu. De asemenea, exista 18 unitati de invatamant, dintr-un total de 87, unde nu se face deloc greva.

„Daca ne referim la cadre didactice, 31,8% sunt care nu fac greva si 68,2% care fac. Bacalaureatul s-a tinut normal, avem o prezenta de 98,9% a elevilor si toate posturile au fost ocupate cu personal didactic”, a declarat Farkas Csaba.

Potrivit liderilor de sindicat, in judetul Covasna au intrat luni in greva in jur de 9.000 de salariati dintr-un total de 33.000.

  • Politistii si vamesii afiliati "Pro Lex" vor participa si marti la greva generala

Cinci puncte de trecere a frontierei au fost blocate astazi de greva declansata de vamesii din Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", potrivit oficialilor Politiei de Frontiera. Potrivit oficialilor, vamesii din cele cinci puncte - Portile de Fier I, Naidas, Moldova Veche, Jimbolia si Stamora Moravita - au declansat greva la ora 9.00 iar pana la orele 16.00 au luat in calcul doar cazurile sociale. Cele cinci puncte se afla la granita cu Serbia, astfel incat pana la ora 16.00 traficul intre Romania si tara vecina a fost blocat.

Membri ai Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex" vor continua si marti sa proteze impotriva reducerilor de salarii si pensii anuntate de Guvern, prin participarea la greva generala,dar si la mitinguri organizate de bugetari. Astfel,activitatea politistilor comunitari si a personalului vamal se va restrange pana la o treime, potrivit obligatiilor legale, iar politistii din cadrul Politiei Romane si Politiei de Frontiera vor purta pe brat o banderola tricolora, in semn de solidaritate cu toti ceilalti bugetari care au drept la greva.

De asemenea, membrii “Pro Lex” vor participa si la mitingurile din Craiova si Bacau, organizate in colaborare si cu alte structuri sindicale din administratie publica, invatamant si sanatate. La Craiova, actiunea se va desfasura intre orele 11.00 si 13.00, pe esplanada Teatrului National, in timp ce mitingul de la Bacau va avea loc in fata Prefecturii, intre orele 11.30 - 13.30.


Transportul public din Capitala a fost afectat de greva de solidaritate opt ore, timp in care circulatia a fost ingreunata.
In ceea ce priveste angajatii RATB, acestia au iesit pe traseu in aceasta dimineata, dupa ce soferii mijloacelor de transport electrice care anuntasera ca vor fi in greva de solidaritate au renuntat la protest.


Sindicalistii au dat startul grevei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.