Ministerul Sanatatii sustine ca este fals zvonul potrivit caruia intentioneaza sa dea afara peste 1.100 de angajati din unitatile subordonate, incepand cu 1 august.

Potrivit ministerului, nu se pregatesc disponibilizari in randul personalului medical, in conditiile in care personalul oricum este insuficient in unitatile sanitare. Ministrul Sanatatii, CSEKE Attila preciza in data de 13 mai faptul ca, in prezent, in Ministerul Sanatatii se face o analiza asupra activitatii unitatilor deconcentrate, in special a directiilor de sanatate publica, informeaza NewsIn.

  • Ce presupune reorganizarea directiilor de sanatate

“Realitatea este ca directiile de sanatate au structuri prea umflate. Si nu intotdeauna cu oameni care muncesc. Sunt nemultumit de activitatea directiilor de sanatate publica, iar eficienta lor in niciun caz nu este corelata cu structura organizatorica ce vizeaza intre 67 si 326 de posturi ocupate. Dupa ce vom analiza problema contractelor colective de munca, in urma carora acum daca am face reduceri de personal ar trebui sa platim pana la 24 salarii compensatorii, ne gandim serios la restructurarea acestor unitati“, a declarat la acea data ministrul CSEKE Attila.

In aceste institutii se va realiza, intr-o prima etapa, reducerea functiilor de conducere de la 5 la 3. Acest aspect inseamna eliminarea, din fiecare directie de sanatate publica, a doua posturi de directori adjuncti coordonatori, in total 82 functii de conducere la nivelul intregii tari.

Precizam ca reorganizarea directiilor de sanatate publica presupune reducerea unor posturi administrative, ocupate de functionari publici, si a functiilor de conducere, si nu inseamna disponibilizarea medicilor sau a personalului medical practicant.

  • 1.100 de angajati DSP dati afara?

Ulterior insa, s-a zvonit faptul ca vor fi disponibilizati angajati din 42 de directii de Sanatate Publica, dupa ce saptamana trecuta, ministrul Cseke Attila a declarat ca este nemultumit de activitatea Directiilor de Sanatate Publica, iar structura organizatorica a acestor institutii deconcentrate trebuie modificata, relateaza NewsIn.
Citeste si:
Darius Valcov, despre cota de 10% la disponibilizari: Este o inventie
Darius Valcov, despre cota de...

Tot in acest an, Ministerul Sanatatii va reduce cheltuielile cu bunurile si serviciile cu 975.989 de lei, mai mult de jumatate din suma reprezentand cheltuieli cu deplasarile externe, a anuntat, joia trecutaCseke Attila. Potrivit acestei masuri, 342.600 de lei vor fi redusi din cheltuielile de consultanta si expertiza.

  • Situatia directiilor de sanatate publica din tara
Potrivit ministerului, sunt prea multe posturi de conducere, dar si multi functionari in general. In total, Directiile de Sanatate Publica din tara au 4.934 angajati, dintre care 326 la Bucuresti. Cseke Attila a atras atentia ca nu e normal ca DSP-ul din Bucuresti sa aiba mai multi angajati ca Ministerul Sanatatii.

In mod normal, DSP-urile ar trebui sa aiba un numar de angajati proportional cu numarul de locuitori, lucru care nu se intampla in momentul de fata, a mai spus ministrul, care a dat ca exemplu judetele Vaslui, unde la 450.000 de locuitori sunt 96 de posturi, si Botosani, unde la 448.000 de locuitori sunt 117 posturi. Un alt exemplu este cel al judetului Constanta, unde la 722.000 locuitori sunt 183 posturi, in timp ce in judetul Bacau, cu 716.000 de locuitori, sunt 158 de posturi.

Citeste si:
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Viorel Lis, după ce s-a...
Noi detalii despre starea de...

Ministrul Cseke Attila a recunoscut insa ca reducerea de posturi de la DSP-uri este destul de problematica, in conditiile in care contractul colectiv de munca al angajatilor acestor structuri prevede intre 5 si 24 de salarii compensatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.