Drepturile salariale castigate in instanta de bugetari pana in prezent vor fi platite incepand cu 2012, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate de Guvern, prin care se amana cu doi ani termenul la care urma sa inceapa plata acestora.

  • Plata salariilor, amanata pentru doi ani!

Astfel, drepturile salariale restante castigate in instanta de bugetari, devenite executorii pana la data intrarii in vigoare a OUG adoptate miercuri, se achita astfel: in 2012 se platese 34% din suma, in 2013 - 33%, iar in 2014 - diferenta de 33%.
"Prin aceasta decizie, Guvernul a amanat practic plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale stabilite in favoarea personalului bugetar. (...) Decizia are scopul de a mentine echilibrele bugetare", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, informeaza NewsIn.

Actul normativ se refera la autoritatile si institutiile publice finantate integral din bugetul de stat, din bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, din venituri proprii si subventii de la stat sau chiar finantate integral din venituri proprii.
Valoarea totala a drepturilor salarile restante castigate in instanta se ridica la 2,16 miliarde de lei, reprezentand 0,4% din PIB, a precizat Ioana Muntean.

  • Proiectul de act normativ a fost avizat negativ de CSM.

Guvernul a adoptat anul trecut Hotararea cu numarul 71, potrivit careia plata drepturi salariale caatigate in instanta pana la 31 decembrie 2009 urma sa se faca astfel: in anul 2010 - 34% din valoarea titlului executoriu, in 2011 - 33% si in anul 2012 - diferenta de 33%. Potrivit unei OUG adoptate in martie 2010, si drepturile salariale restante castigate in instanta anul acesta urmeaza sa fie platite esalonat, in 2011, 2012 si 2013.

Prin OUG adoptata miercuri, Guvernul nu mai achita in 2010 si in 2011 drepturile salariale caatigate in instanta, plata acestora urmand sa se faca incepand cu 2012.

Guvernul a alocat insa, la inceputul lunii mai, banii reprezentand o transa din drepturile salariale castigate in instanta in 2009 de angajatii din Justitie. Astfel, bugetele Ministerului Justitiei, Ministerului Public, CSM si cel al Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost suplimentate in total cu aproximativ 205 milioane de lei pentru plata unei parti din drepturile salariale castigate in instanta in 2009, potrivit unei Hotarari adoptate de Guvern.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.