Reducerea indemnizatiei de crestere a copilului va avea ca efecte principale scaderea natalitatii, dar in principal cresterea numarului abandorurilor copiilor, atrage atentia organizatia Salvati Copiii Romania.

"Politicile sociale adresate sprijinirii familiei si protejarii drepturilor copilului sunt imperative mai ales acum, in contextul crizei economice care afecteaza categoriile sociale vulnerabile. Modificarea indemnizatiei de crestere a copilului, care este un drept garantat de lege atat mamei, cat si copilului, va avea consecinte dezastruoase, cea mai grava dintre ele fiind abandonul copiilor", a declarat George Roman, director de programe in cadrul Salvati Copiii Romania.

In motivarea elaborarii Ordonantei de urgenta 148/2005, sustinerea familiei in vederea cresterii copilului are ca scop stimularea cresterii natalitatii. In prima parte a anului 2010, s-a inregistrat o crestere usoara fata de 2009, in luna fabruarie numarul nou-nascutilor crescand cu 243, in timp ce in martie, nasterile au fost cu 144 mai multe. In ciuda faptului ca aceasta crestere nu este mare, ea este o constanta spun reprezentantii organizatiei.

  • Efectele reducerii de indemnizatie a cresterii copilului

Familiile care au decis in ultimii doi ani sa aiba copii vor fi nevoite sa adopte alte strategii de supravietuire, veniturile propuse de catre Ministerul Muncii fiind mult diminuate. Familiile monoparentale sau cele cu multi copii vor fi astfel in risc de a deveni pe termen lung o categorie de persoane asistate social, adauga Salvati Copiii.

"Reinsertia mamei in campul muncii inainte de doi ani dupa nastere va afecta in primul rand dezvoltarea emotionala a copilului: atasamentul dintre mama si copil va fi unul nesigur si exista riscul unor traume pentru copil", considera psihologul Adina Tatu.

Organizatia Salvati Copiii atrage atentia asupra faptului ca revenirea la sistemul anterior de sprijinire a parintilor copiilor in varsta de pana la 2 ani incalca Strategia Nationala in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului 2008-2013, in care unul dintre obiectivele prioritare este intarirea capacitatilor parentale prin asumarea responsabilitatilor fata de cresterea, ingrijirea si educarea propriilor copii.

  • Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea fi micsorata la 600 de lei

Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea fi micsorata la 600 de lei, de la nivelul maxim din prezent de 4.000 de lei, urmand ca fiecare copil sa primeasca o alocatie pentru crestere in valoare de 200 de lei, au declarat marti pentru NewsIn surse din Ministerul Muncii.
Citeste si:
6 reguli tibetane si 4 etape cruciale in cresterea copilului
Fara umilire si pedepse...

In prezent, potrivit legii, persoanele care in ultimul an anterior nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiaza de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei.

Potrivit datelor inregistrate de Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, in luna martie, la nivelul intregii tari erau aproape 200.000 de persoane care beneficiau de indemnizatia pentru cresterea copilului.

Citeste pe acelasi subiect:

Indemnizatia pentru mamici va fi taiata

Protestul mamicilor!

Romania, declin demografic ingrijorator


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.