Suma pe care o primeste un parinte care sta acasa cu copilul in primii doi ani de la nasterea acestuia ar putea sa nu mai reprezinte 85% din venituri, spun surse din randul participantilor la discutiile cu presedintele Basescu.

Indiferent ce salariu au avut si cat au cotizat la asigurarile sociale, mamele aflate in concediul de crestere a copilului ar putea primi aceeasi indemnizatie lunara de la stat, transmite Gandul.

Potrivit surselor citate, autoritatile ar fi luat in considerare aceasta masura, deoarece ar fi ajuns la concluzia ca banii platiti in prezent pentru indemnizatia de crestere a copilului ar reprezenta o suma prea mare, in conditiile in care, in perioada urmatoare, ar trebui facute reduceri la cheltuielile bugetare.

Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi micsorata, deocamdata nefiind stabilit oficial cu cate procente va fi diminuata sau daca va fi impusa o suma fixa, a declarat pentru Realitatea FM consilierul economic al premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass.

Potrivit consilierului, modul in care aceasta indemnizatie va fi micsorata urmeaza sa fie hotarat de Ministerul Muncii cat mai rapid, astfel incat sa intre in vigoare de la 1 iunie.

In prezent, potrivit legii, persoanele care in ultimul an anterior nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiaza de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei, transmite NewsIn.

Conform datelor inregistrate de Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, in luna martie, la nivelul intregii tari erau aproape 200.000 de persoane care beneficiau de indemnizatia pentru cresterea copilului.

De la 1 ianuarie 2009, persoanele care realizau, in anul anterior nasterii copilului, venituri supuse impozitarii beneficiau de un concediu de crestere a copilului de pana la doi ani, trei in cazul copiilor cu handicap, in timpul caruia primeau o indemnizatie lunara de 600 de lei, sau, la alegere, de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni. Plafonul stabilit pentru o astfel de indemnizatie este acum de 4.000 de lei pe luna.

Citeste si:
Alex Dobrescu șochează din nou! Unde a aruncat cenușa mamei sale
Alex Dobrescu șochează din...

Ponta, suparat pe presedinte

Presedintele PSD Victor Ponta a declarat ca, daca in 2010, presedintele le spune romanilor cand sa faca sau nu copii, s-a mers prea departe si ca ceea ce se intampla in ultima vreme ii aduce aminte de anul 1989, el sustinand ca masurile economice propuse de Executiv sunt de macelar, nu de chirurg.

Victor Ponta a mai explicat inca o data ca PSD a ales sa nu mearga la reuniunea dintre presedinte, Guvern, sindicate si patronate pentru ca social-democratii nu sunt de acord cu solutiile propuse de presedintele Basescu si premierul Boc, care sunt masurile "unui macelar, nu ale unui chirurg". "Suntem dispusi sa discutam cu oricine vine cu alte masuri decat cele propuse de Traian Basescu. Din pacate, acelea nu sunt masuri chirurgicale, ci masurile unui macelar. E o mare diferenta intre chirurgie si macelarie. Sa distrugi Romania, sa-ti bagi joc de cei mai amarati si mai saraci, e un lucru cu care noi nu vom fi de acord si nu-l vom gira niciodata prin prezenta noastra", a declarat Ponta.

Citeste si:
Cum se înțelege Pepe cu mama fiicelor sale, Raluca Pastramă, la 3...
Cum se înțelege Pepe cu mama...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.