Pretul painii va creste cu peste zece la suta in urmatoarele doua luni, incepand cu zonele calamitate de ape, avertizeaza sindicalistii de la Agrostar. Motivul scumpirii: inundatiile de saptamanile trecute, plus ploile care continua si acum, in perioada recoltatului. La acestea se adauga scumpirea combustibililor, care, implicit, vor ingreuna cheltuielile cu transportul recoltei si haosul din politica agricola. Din cauza ploilor, 15 la suta din intreaga cantitate de grau este compromisa, fiind deja incoltita.
"Graul de calitate, care va putea fi folosit pentru panificatie, va fi prea putin. Glutenul, substanta proteica din grau, este in jur de 20 la suta, iar gradul de incoltire este cuprins intre 5 si 15 la suta. Asa ca este declarat grau furajer. Taranii vor treiera graul incoltit si-l vor da la animale. La toate acestea se adauga atacul bolilor. Din cauza inundatiilor, 20 la suta din suprafata este atacata de o boala numita fuzarioza. In UE, daca se depaseste 5 la suta de suprafata bolnava, aceasta este arsa", a spus Stefan Niculae, liderul Agrostar.
El a estimat ca anul acesta, graul de panificatie nu va depasi mai mult de 2 milioane de tone, fata de 3,5 milioane de tone, la cat ar trebui sa se ajunga in mod normal. Sindicalistii au calificat drept "pomana electorala" masura prin care Guvernul a alocat 1.750.000 de lei vechi proprietarilor de terenuri agricole de pana la 5 hectare, pentru infiintarea culturilor de toamna.
"Aceasta decizie va scadea performantele agriculturii, banii alocati vor fi risipiti pentru protectia sociala a gospodariilor de subzistenta, nu si pentru exploatatiile agricole care sa produca pentru piata. Protectia sociala trebuie sa o faca Ministerul Muncii, nu Agricultura. Se stie ca, pentru gospodariile de subzistenta exista alte masuri de sprijin", au spus sindicalistii.
Despre autor:

Sursa: Gandul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Laboratorul universitar care va pregăti viitorii experți în energie regenerabilă
Sursa: green.start-up.ro
-
Self scan la Lidl: Va renunța retailerul la casele de marcat tradiționale?
Sursa: retail.ro
-
Putinică, Microsoft: Cum lucrezi? Îmbrățișezi tehnologia sau te speli pe mâini?
Sursa: start-up.ro
-
Care este onorariul artiștilor din România pentru concerte. Cântăreața cu...
Sursa: kudika.ro
-
Lasă-i să te judece! Lasă-i să zică ce vor! Mergi pe drumul tău cu sufletul...
Sursa: garbo.ro
-
Primul AI din UE pentru fonduri europene
Sursa: futurebanking.ro
-
Euroins: Nu suntem insolvabili. ASF nu vrea să recunoască valabilitatea...
Sursa: wall-street.ro