Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman, cea mai mare proportie regasindu-se in oase. Functiile sale sunt atat de importante, incat fara acest aport corpul ar suferi modificari considerabile.

  • Cat de important este aportul de calciu?

Calciul joaca un rol important in functionalitatea organismului, fiind esential pentru fortifierea oaselor, sistemul nervos, muschi, dar si pentru functiile inimii si coagularea sangelui. In plus, calciul intermediaza actiunea a numerosi hormoni. Pentru a indeplini toate aceste roluri, calciul trebuie insa sa patrunda in tesuturile respective, in concentratia optima.

In Europa, deci si in Romania, consumul de calciu este mult sub necesarul optim pentru toate categoriile de varsta. Astfel, adesea ne ocupam de protejarea aspectului exterior si neglijam protectia din interior, datorata consumului de calciu.

  • De ce sa iei suplimente de calciu?
Descoperit de catre chimistul britanic Sir Humphry Davy, impreuna cu faimosul chimist suedez Berzelius, calciul a fost rapid recunoscut drept unul dintre cele mai importante elemente din natura.

Calciul nu poate fi produs de catre organismul uman, fiind un element prezent in natura, care ajunge in corpul nostru prin alimentatie si suplimente. Lactatele, ouale, carnea de vita, spanacul, somonul, sardinele, varza creata, broccoli sunt alimente bogate in calciu, potrivit Healthy.

Mai mult, Calciul este un element cheie in dezvoltarea copiilor. In timpul pubertatii si al adolescentei, se dezvolta 50% din masa osoasa, nivelul ridicat de calciu fiind astfel esential.

  • Cand este recomandat consumul de calciu si in ce doze

Compania Sandoz recomanda Calciu-Sandoz Forte 500 mg. in tratamente pentru deficitului de calciu, necesarul de calciu al organismului fiind crescut in perioada de crestere, sarcina, alaptare. Calciul este indicat si in tratamentul adjuvant al osteoporozei cu diferite cauze: post-menopauza, post gastrectomie sau imobilizare.
Citeste si:
Ce categorii de persoane nu le este recomandat să consume portocale
Portocalele, bogate în...

Pentru adulti, doza recomandata este de 1 g calciu, 2 comprimate efervescente pe zi, iar pentru copii, doza se recomanda in functie de varsta: intre 6 ani - 10 ani 500 mg calciu, un comprimat efervescent pe zi, iar in randul copiilor cu varsta peste 10 ani, doza recomandata este de 1 g calciu, mai exact 2 comprimate efervescente pe zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.