Bolnavii din Romania a caror viata depinde de un transplant de organe ar putea avea sanse minime de supravietuire, Agentia Nationala de Transplant (ANT) fiind in pericol de desfiintare din cauza reducerii considerabile a personalului.

Surse din cadrul institutiei au declarat pentru Realitatea.net ca ANT se afla in pericol de desfiintare, dupa ce personalul s-a redus considerabil, iar in sistemul de stat nu se mai pot face angajari, relateaza NewsIn.

  • ANT, la limita supravietuirii

"Agentia ar putea sa nu mai existe, este acum la limita de supravietuire din cauza blocarii posturilor in sistemul bugetar. Acum, lucram la avarie cu minimum de personal posibil. Mai sunt patru medici, doi in Capitala si doi in tara, care trebuie sa acopere toata tara, iar daca unul dintre ei isi va da demisia, plecam cu totii. Nu avem ce sa facem, nu se poate lucra in asemenea conditii", au declarat surse din interiorul ANT.

Institutia nu mai functioneaza la cote maxime inca de la scandalul cu privire la traficul de ovule de la Clinica Sabyc. La acea vreme, iulie 2009, procurorii DIICOT l-au pus sub acuzare pe Victor Zota, fostul sef al Agentiei Nationale de Transplant, in ancheta privind clinica Sabyc. Acesta a fost demis de Ministerul Sanatatii dupa ce a semnat o decizie prin care permitea clinicii Sabyc sa desfasoare activitatea de transplant. Potrivit legii, doar ministerul poate da o astfel de acreditare.

Demiterea lui Victor Zota a generat un intreg val de plecari, astfel ca mai mult de jumatate din personalul agentiei si-a dat demisia.

  • Romania, codasa Uniunii Europene la transplanturi

Problemele de la ANT au redus cu 70% numarul de transplanturi de ficat, spun specialistii. "Daca ANT nu va mai fi, mai putini oameni vor beneficia de transplant de organe, in conditiile in care noi si asa suntem departe de necesitatile bolnavilor si ale Romaniei. Asadar, oameni care pot fi salvati de la moarte nu vor mai fi salvati, din motive organizatorice, in care ministerul ar trebui sa se implice mai mult, dupa parerea mea", spune prof. univ. dr. Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni si, totodata, presedintele consiliului stiintific al Agentiei de Transplant.

Statisticile arata ca Romania este codasa Uniunii Europene la transplanturi, cu 0,5 donatori la un milion de locuitori. Ratele nationale variaza de la 31 de donatori la milionul de locuitori in Portugalia, 26 in Belgia, 23 in Franta, 21 in Italia pana la 0,5 in Romania.

Citeste si:
Anchetă la spitalul Fundeni după operația de transplant
Anchetă la spitalul Fundeni...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.