Patriarhul Daniel a trimis la Camera Deputatilor o serie de amendamente la Legea Educatiei.

Patriarhul Daniel a trimis, miercuri, presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, o serie de amendamente la proiectul de Lege a Educatiei, privind statutul orei de religie si al cadrelor didactice care predau aceasta disciplina, relateaza NewsIn.

"Am luat act cu surprindere si ingrijorare de unele prevederi ale proiectului Legii Educatiei Nationale in forma transmisa de Guvernul Romaniei catre Parlamentul Romaniei, in data de 14 aprilie, forma care, pe de o parte, difera in cateva aspecte importante pentru Biserica Ortodoxa Romana de textul care s-a aflat in dezbatere publica, iar pe de alta parte nu tine cont de o serie de observatii ale Patriarhiei Romane, care vizau concordanta noului act normativ cu prevederi ale Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor", se arata in scrisoarea trimisa de PF Daniel, miercuri, presedintelui Camerei Deputatilor Roberta Anastase.

Printre prevederile a caror modificare se impune Patriarhul Daniel mentioneaza un articol potrivit caruia "la cerere in locul orei de religie elevii pot urma cursuri de istoria religiilor, istoria culturii si artelor sau alte cursuri utile in formarea comportamentului etic, social sau comunitar". Despre acest articol PF Daniel spune, in scrisoarea adresata Robertei Anastase, ca nu exista in forma initiala a proiectului de lege si ca scade importanta orei de religie intre celelalte discipline scolare si poate genera forme de abuz, oferind directorilor unitatilor scolare posibilitatea de a completa norma didactica acolo unde este cazul, prin retragerea elevilor de la ora de religie.

Patriarhul mai atrage atentia asupra necesitatii completarii articolului cu privire la statutul profesorului de religie cu prevederea „disciplina Religie poate fi predata numai de personal abilitat, in baza protocoalelor incheiate intre Ministerul Educatiei si Cercetarii si cultele religioase recunoscute oficial de stat”, care nu se regaseste in proiectul de lege prezentat Parlamentului Romaniei.

Citeste si:
Cultele religioase cer ca Religia să fie materie opțională la...
Cultele religioase cer ca...

De asemenea, mai spune Patriarhul, proiectul de lege restrange posibilitatea cultelor de a-si elabora programele pentru disciplina religie, drept recunoscut prin legea privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor.

In incheierea scrisorii PF Daniel o roaga pe Roberta Anastase sa sustina propunerile de amendamente ale Patriarhiei Romane pentru ca noua Lege a Educatiei Nationale sa fie un act normativ care sa promoveze si valorile integratoare ale disciplinei religie.

Mai multe informatii despre Legea Educatiei gasesti aici!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.