Sindicatele din educatie nu renunta la greva programata joi, au anuntat reprezentatii Federatiei "Spru Haret" si ai FSLI, marti, dupa finalizarea discutiilor purtate cu ministrul Educatiei Daniel Funeriu, in cadrul carora nu a fost abordata problema protestelor profesorilor.

  • Sindicalistii nu renunta la greva
Astfel, vineri va avea loc o noua intalnire intre reprezentantii sindicatelor si cei ai Ministerului Educatiei, intr-o sedinta tehnica, pentru a lucra concret pe chestiuni care privesc sporurile profesorilor, acesta fiind de altfel singurul aspect asupra carora sindicalistii si ministrul Funeriu s-au pus de acord, a declarat Tudor Spiridon, secretar general al Federatiei Spiru Haret, relateaza NewsIn.

Acesta a adaugat ca greva de joi ar trebui sa transmita un mesaj ferm parlamentarilor:"Credem ca o sa se tina greva, chiar daca in unele zone sunt diverse amenintari, de genul <daca faceti greva veti primi sanctiuni>. Unii directori de scoli fac presiuni. Deja am niste semnale de acest fel din judetul Teleorman".

La randul sau, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Marian Pop, a declarat ca intalnirea pe fuga, o discutie puctuala pe revendicarile pe care federatiile le-au adus la cunostinta ministerului pe 16 aprilie: "Nu s-a atins subiectul grevei generale. Domnul ministru nici nu a vrut sa discute. S-au discutat cateva lucruri mentionate de noi in memoriu si unele aspecte din Legea Educatiei". Cu siguranta vor exista scoli in care greva de joi va fi boicotata. In privinta probei de competente digitale de joi, nu poti obliga pe nimeni sa participe la o munca pentru care nu e platit. Banii pentru bacalaureat sunt mai putini decat cei de anul trecut. Vor fi probleme la proba de bacalaureat din 31 mai. Exista sanse ca sfarsitul lunii mai sa ne gaseasca in greva generala", a adaugat Liviu Pop.

Potrivit unei adrese trimise ministrului Daniel Funeriu pe 16 aprilie, organizatiile sindicale afiliate celor patru federatii sindicale reprezentative din invatamant - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FLSI), Federatia Sindicala "Spiru Haret", Federatia Educatiei Nationale si Federatia "Alma Mater" - vor declansa joi, 22 aprilie, incepand cu ora 7.00, o greva ce se va intinde pe durata intregii zile, in toate unitatile de invatamant din tara.

  • Cauzele grevei

In document sunt mentionate si motivele pentru care sindicalistii au luat decizia grevei, printre acestea faptul ca proiectul Legii Educatiei contine o serie de dispozitii cu efecte negative, dezastruoase asupra sistemului de invatamant, faptul ca veniturile salariale ale personalului din educatie s-au diminuat, reducerea a aproximativ 15.000 de posturi prin ordonanta 114/2009, neplata in primele trei luni ale anului a sporului de lucru in conditii periculoase sau vatamatoare, dar si faptul ca Ministerul Educatiei ignora existenta legii 221/2008.
Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

  • Efectele Legii Educatiei

Potrivit sindicatelor, proiectul Legii Educatiei Nationale, propus guvernului de catre Ministerul Educatiei, insusit de executiv si transmis spre adoptare Parlamentului, contine o serie de dispozitii cu efecte negative, dezastruoase, asupra personalului din invatamant, fiind enumerate urmatoarele - pierderea titularizarii in sistem, disparitia in totalitate a miscarii de personal, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, subfinantarea nemaiintalnita, politizarea excesiva a sistemului si aservirea scolii intereselor de partid ale autoritatilor administratiei publice locale.

Printre problemele Legii Educatiei se mai numara structura nefunctionala a Consiliului de Administratie al unitatilor de invatamant, disparitia unor functii didactice auxiliare si minimizarea rolului organizatiilor studentesti in activitatea din universitati.

Citeste si:
Sindicaliștii din Educație, întâlnire cu premierul Ciucă. Anunță...
Sindicaliștii din Educație,...

O alta problema semnalata de reprezentantii federatiilor sindicale este disparitia unor drepturi garantate profesorilor de ani de zile in legislatie, precum decontarea cheltuielilor de naveta, prima de instalare si concediile fara plata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.