Declaratiile de avere si de interes nu vor mai fi facute publice, a decis Curtea Constitutionala, declarand o parte din legea ANI neconstitutionala.

Update: Sapte din cei noua judecatori ai CCR sunt verificati de ANI de trei saptamani. ANI verifica de trei saptamani averea si interesele a sapte din cei noua judecatori ai CCR, mai putin pe cele ale presedintelui CCR, Ioan Vida, si ale judecatorul Nicolae Cochinescu, au declarat pentru NewsIn surse apropiate anchetei.

Verificarile au fost demarate in urma unei sesizari, potrivit acelorasi surse.

  • ANI, declarata neconstitutionala
CCR a declarat neconstitutionale mai multe articole din Legea Agentiei Nationale de Integritate. Astfel, declaratiile de avere si de interese nu vor mai trebui facute publice, in timp ce ANI nu va mai putea sa ceara confiscarea averilor sau punerea sechestrului pe acestea si nici nu mai poate sesiza parchetul, in cazul unor neconcordante in declaratii.

Decizia a fost luata de CCR pe 14 aprilie, in urma sesizarii facute de avocatul lui Serban Bradisteanu, Alice Draghici, in procesul in care ANI cere instantei confiscarea averii medicului, relateaza NewsIn.

Astfel, CCR a declarat neconstitutionale litere din articolul 11, care asigura publicarea si mentinerea declaratiilor de avere si a declaratiilor de interese, pe pagina de internet a institutiei, daca aceasta exista, sau la avizierul propriu, in termen de cel mult 30 de zile de la primire.

  • Averile dobandite ilicit nu pot fi confiscate

Totodata, a fost declarat neconstitutional, in integralitate, Capitolul I, care include dispozitiile generale ale legii, astfel ca ANI nu va mai putea sa verifice averea dobandita de persoanele care indeplinesc functii publice, dar nici conflictele de interese si incompatibilitatile acestora. Mai mult, Agentia nu va mai putea sa sesizeze organele fiscale, in situatia in care se constata incalcarea legislatiei, nici sa suspende verificarea sau sa sesizeze organele de urmarire penala, in situatia in care se constata existenta unor probe sau indicii temeinice privind savarsirea unor fapte penale.

O alta prevedere importanta a Legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate se refera la verificarea averii, intitulat "Verificarea averilor, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor", capitolul fiind de asemenea declarat neconstitutional, miercuri, de catre judecatorii CCR. Astfel, averile dobandite ilicit nu mai pot fi confiscate, prin decizia unei instante.

Alte prevederi din capitolul declarat neconstitutional se refera la posibilitatea ca persoana declarata incompatibila sa isi piarda functia de demnitate detinuta, potrivit prevederilor articolului 49. De asemenea, articolul 50 oferea posibilitatea inspectorilor Agentiei sa sesizeze organele competente pentru aplicarea sanctiunilor disciplinare pentru demnitarii si functionarii publici gasiti in incompatibilitate, sau ale caror averi au fost dobandite ilicit, daca acesata situatie a fost constatata in urma verificarilor.

Au mai fost declarate neconstitutionale puncte din articolul 42, care se refera la declaratiile pe care trebuie sa le depuna candidatii la functiile de presedinte al Romaniei, deputat, senator, consilier judetean, consilier local sau primar, care se publica pe pagina de internet a Agentiei, in termen de 10 zile de la data primirii si se mentin publicate pe aceasta pagina.

  • Seful ANI nu comenteaza

Presedintele Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI), Alexandru Macovei, a declarat a ca nu poate comenta decizia CCR, precizand faptul ca nu are nicio informatie in acest sens. "Nu pot comenta pana nu vad negru pe alb, nu am nicio informatie", a declarat acesta.

Justitia romana bate pasul pe loc

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.