Consiliul Superior al Magistraturii a avizat miercuri cererea DNA pentru retinerea si arestarea judecatorului Florin Costiniu, seful Sectiei Civile de la Inalta Curte, implicat in dosarul senatorului Catalin Voicu.

Plenul CSM urmeaza sa discute, in sedinta de joi, o nota a Directiei legislatie, documentare si contencios cu privire la protestul magistratilor, intitulat "Integritate si demnitate", prin care 400 de judecatori si procurori au cerut Consiliului sa ia atitudine fata de cazurile de coruptie din sistem, potrivit NewsIn, care citeaza surse judiciare.

Astfel, pe ordinea de zi a sedintei din 8 aprilie a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se regaseste o nota a Directiei legislatie documentare si contencios privind protestul magistratilor intitulat "Integritate si demnitate", pe care membrii CSM urmeaza sa o ia in discutie.

Aceasta este prima reactie a CSM fata de protestul initiat, pe 30 martie, de trei judecatoare, printre care si presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Dana Garbovan. Protestul celor trei magistrati s-a propagat rapid in sistemul judiciar, 400 de judecatori si procurori aderand la petitie in doar trei zile.

Petitia inaintata Consiliului Superior al Magistraturii cuprinde doua parti. Prima se refera la cazurile de incalcare a normelor de etica profesionala, fata de care magistratii vor ca membrii CSM sa aiba "o pozitie ferma si neechivoca". Astfel, magistratii cer Consiliului masuri ferme pentru "asanarea sistemului judiciar", incalcarile Codului deontologic fiind la fel de nocive ca si faptele de coruptie, se arata in textul protestului.

Protestul judecatorilor si procurorilor vine dupa aparitia in mass media a informatiilor potrivit carora doi magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), respectiv Cristian Jipa si Florin Costiniu, sunt implicati in dosarul de coruptie al senatorului Catalin Voicu. Pe de alta parte, protestul semnat de cei 400 de magistrati vorbeste despre suspendarea procedurii de numire la Inalta Curte de Casatie si Justitie pana la "clarificarea modalitatii in care judecatori ulterior anchetati de DNA au avut acces la cea mai inalta pozitie in sistemul judiciar".

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

De asemenea, magistratii care au aderat la protest considera ca interviul prin care sunt numiti judecatorii de la ICCJ este lipsit de transparenta, iar criteriile de alegere au devenit "din ce in ce mai oculte". Mai mult, protestatarii fac referire si la cazurile in care membri ai CSM sau ai aparatului Consiliului au fost promovati la Inalta Curte.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, a declarat, pe 30 martie, ca Inspectia Judiciara a CSM a sesizat, pe 29 martie, Comisia de Disciplina in ceea ce ii priveste pe cei doi judecatori implicati in dosarul senatorului Catalin Voicu, comisie care a demarat deja cercetarile.

DNA a precizat, pe 17 decembrie, ca judecatorul Florin Costiniu, seful Sectiei Civile a instantei supreme, este cercetat penal pentru complicitate la trafic de influenta, infractiune ce ar fi fost savarsita de Catalin Voicu, senatorul PSD pus sub urmarire penala saptamana trecuta.

Costiniu “nu comenteaza”

Citeste si:
Catalin Voicu, condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare cu executare
Catalin Voicu, condamnat...

Judecatorul Florin Costiniu a declarat, miercuri, ca mandatul sau de presedinte al Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a expirat la 31 martie si nu a vrut sa comenteze in niciun fel avizul dat de CSM privind retinerea si arestarea sa, la cererea procurorilor DNA.

De asemenea, Florin Costiniu le-a spus jurnalistilor prezenti in fata casei sale ca si-a luat concediu de odihna incepand cu 1 aprilie, pentru ca in ultimii trei ani nu o facuse si ”a simtit nevoia”.

”Mi s-a terminat pur si simplu mandatul de presedinte de sectie la Sectia Civila si pur si simplu am simtit nevoia unui concediu de odihna, pentru ca, practic, in ultimii trei ani nu am avut concediu”, a spus magistratul.

Pe de alta parte, Florin Costiniu nu a vrut sa comenteze in niciun fel avizul de arestare dat de Consiliul Superior al Magistraturii, la solicitarea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie. Cu toate acestea, Costiniu a precizat ca la judecarea unei eventuale cereri de arestare preventiva a sa, colegii de la ICCJ ar putea sa simta o oarecare presiune mediatica, ”pentru ca de trei saptamani avem parte de o telejustitie, eu vad la televizor acte din dosar la care nu am avut acces, dar eu am incredere, repet, in autoritatile statului si o sa astept, facandu-mi apararile, in cadrul legal”.

Citeste si:
Judecatorul Costiniu, acuzat in cazul Voicu, pleaca "linistit" la...
Judecatorul Costiniu, acuzat...

Un alt subiect pe care fostul presedinte al Sectiei Civile a ICCJ nu a dorit sa il comenteze a fost arestarea senatorului Catalin Voicu, cercetat in acelasi dosar.

Pe de alta parte, Costiniu a precizat ca nu se simte vinovat si ca are incredere in echidistanta magistratilor care il vor judeca. ”Nu credeam ca voi ajunge vreodata in aceasta postura, dar ma simt absolut nevoinovat, nu am facut nicio fapta penala, sunt absolut nevinovat. Este absolut nedrept, dar am incredere in justitie, in general”, a concluzionat judecatorul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.