Numarul persoanelor care sufera de Tulburari din Spectrul Autismului este de aproximativ 30.000, potrivit asociatiilor neguvernamentale din domeniu.

Asociatiile atrag atentia ca autismul nu este o boala rara, nici una psihica, ci o tulburare neurobiologica. Potrivit statisticilor internationale, un copil din 150 este afectat de o tulburare din spectrul autismului, aceasta afectiune fiind mai des intalnita decat cancerul, diabetul, SIDA sau sindromul Down, relateaza NewsIn.

Romania are nevoie de o strategie nationala pentru autism, o abordare integrata a Tulburarilor din Spectrul Autismului, cu stabilirea si respectarea atributiilor institutiilor statului, de profesionisti bine pregatiti si de adoptarea unei legi a autismului care sa stipuleze metodele de identificare ale persoanelor cu autism. Tara noastra mai are nevoie de programe pentru adultii cu autism si de prezentarea unor oportunitati sociale pentru dezvoltarea si asigurarea viitorului acestora, spun asociatiile pentru copii si adulti cu autism.

Reprezentantii asociatiilor pentru copii si adulti cu autism atrag atentia ca in ziua de azi persoanele cu autism pot fi ajutate. O combinatie intre interventia timpurie, educatia speciala, sprijinul familiei si, in unele cazuri, medicatia, ajuta la cresterea numarului de copii cu autism care traiesc o viata normala. Interventiile speciale si programele educationale pot mari capacitatea lor de a invata, comunica si relationa cu altii si pot reduce severitatea si frecventa comportamentelor nedorite.

Printre problemele legate de Tulburarile din Spectrul Autismului se numara diagnosticarea deficitara a copiilor din lipsa personalului pregatit, nediagnosticarea adultilor, nerespectarea legislatiei privind accesul la educatie, la servicii sociale si medicale. In Romania nu exista o statistica oficiala cu privire la incidenta autismului.

Citeste si:
Balul Bucuriei 2023 a strâns 57.000 de euro, un nou record de...
Balul Bucuriei 2023 a strâns...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.