Schimbarea mentalitatii, necesara pentru a combate coruptia, "nu s-a produs inca" in Romania, apreciaza procurorul roman anticoruptie Daniel Morar, intr-un interviu acordat AFP, la doua zile dupa un raport critic al CE.

Sustinandu-si colegii condamnati pentru trafic de influenta sau mita si denigrand munca Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), unii politicieni nu dau "un exemplu foarte bun", a spus el.

Marti, Comisia Europeana si-a exprimat regretul ca Bucurestiul nu a mentinut ritmul reformelor pentru a lupta impotriva coruptiei. Dar a subliniat "bilantul pozitiv" al DNA, care desfasoara anchete "impartial".

Dupa numirea la conducerea DNA a lui Morar, in varsta de 43 de ani, provenind dintr-o familie cu numerosi avocati si fan al fotbalului, politicienii "nu mai dorm foarte bine", scrie AFP, citand cotidianul Romania Libera.

In decurs de cinci ani, DNA a pus sub acuzare un fost premier, pe Adrian Nastase, ministri, primari, judecatori si politisti. 244 de inalti oficiali au fost trimisi in instanta in 2009. Ultima "captura" este senatorul social-democrat Catalin Voicu, acuzat ca a intervenit pe langa magistrati si politisti in favoarea unor oameni de afaceri care au probleme cu justitia, in schimbul a 289.000 de euro. Pentru prima data in Romania, senatorii au aprobat miercuri arestarea sa. [Zi istorica in Senat: Voicu va fi arestat]

Pentru Morar, "lupta impotriva coruptiei nu se limiteaza numai la inculpari si condamnari". "Este nevoie de o campanie de constientizare, dublata de masuri punitive, pentru a duce la o schimbare de mentalitate. Cand oamenii vor fi mai putin dispusi sa primeasca sau sa dea mita, proportia coruptiei va scadea", a subliniat el.

"Dar aceasta schimbare de mentalitate nu s-a produs inca", a adaugat Morar, declarandu-se optimist in ceea ce priveste viitorul. "Incep sa fie condamnari definitive ale unor persoane publice si politice importante. Acest lucru ar trebui sa dea sentimentul ca nimeni nu este deasupra legii si sa puna capat ideii de impunitate", a apreciat el.

In conditiile in care procesele politicienilor importanti treneaza adesea, primarii a doua orase mari, Cristian Anghel (PNL) si Mircia Gutau (PDL), au fost condamnati la doi ani si jumatate, respectiv trei ani si jumatate de inchisoare pentru coruptie, la inceputul lui 2010.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Mai multor politicieni le-a fost greu sa se distanteze. "Am observat ca, desi oameni sunt condamnati definitiv, beneficiaza de sustinerea colegilor lor", afirma Morar. El si-a exprimat si regretul ca "la putere sau in opozitie, oameni politici ataca" DNA. Aceasta atitudine a politicienilor "nu ofera un exemplu bun", a subliniat magistratul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.