Omar Chama, principalul colaborator al lui Omar Hayssam, a fost pus in libertate de catre magistratii bucuresteni, dupa aproape doi ani de cand a fost arestat pentru spalare de bani si finantarea terorismului islamic. Eliberarea sirianului Chama poate fi corelata cu cea a sosirii in tara a ziaristilor romani din Irak. Dupa iesirea din inchisoare, s-a lansat zvonul ca Chama ar fi parasit Romania. In realitate, sirianul a ramas iar in tara, in prezent, procurorii clujeni instrumenteaza alte doua dosare in care acesta a fost implicat.

Primul dosar a facut pui

Dosarele instrumentate in prezent de procurorii clujeni vizeaza doua capete de acuzare: evaziune fiscala si trafic de combustibili contrafacuti, ambele operatiuni fiind derulate de o retea araba. Potrivit magistratilor, seful retelei este sirianul Basam Ali Ahmad Mezher, unul dintre oamenii de incredere ai lui Omar Hayssam. Asa cum au stabilit comisarii Garzii Financiare inca din anul 2000, arabii cumparau combustibili de tip M sau alti precursori, apoi ii vindeau drept motorina sau benzina.

Cu exceptia firmelor mari, tot Clujul s-a aprovizionat de la reteaua condusa de Mezher. Toti banii obtinuti din vanzari luau, apoi, drumul Bucurestiului si intrau in conturile miilor de firme-fantoma infiintate de principalul locotenent al lui Hayssam, Omar Chama. Despre acest personaj s-a spus ca ar fi agent triplu: al serviciilor secrete din tara natala, al SRI si al FSB (fost KGB). Primele date din dosarele intocmite pe numele lui arata, pe langa implicarea in afacerile cu solventi, si faptul ca a facut trafic de arme si de tigari, dar, mai ales, s-a ocupat intens cu spalarea de bani.

Dupa un raport intocmit in anul 2003 de catre Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si retinerea unui complice - care tocmai se pregatea sa scoata din tara peste 100.000 de dolari - Chama a fost arestat. La finalizarea cercetarilor au fost trimise in judecata 11 persoane, majoritatea irakieni si sirieni, in frunte cu Omar Chama.

Procurorul care a instrumentat dosarul la acea vreme sustinea ca reteaua a scos din tara peste 62 de milioane de dolari si aproximativ 3 milioane de euro, prin intermediul a peste 1.000 de firme-fantoma. Toti banii, sustinea magistratul, ar fi fost folositi la finantarea terorismului international.

Care este pretul eliberarii?

Caderea retelei n-a ramas fara urmari. Alt sirian, considerat principalul informator al autoritatilor, a fost la un pas de moarte dupa ce un conational l-a injunghiat de mai multe ori, chiar in propria casa. Victima nu a facut plangere. In plus, o parte a oamenilor folositi de Omar Hayssam si Omar Chama au ramas in libertate, iar dintre cei arestati unii au iesit dupa numai cateva luni. Acestia au continuat sa lucreze pentru Hayssam, dar prin alte firme.

S-au deschis noi conturi bancare. Aceste operatiuni erau strict necesare pentru a insela autoritatile, dar si pentru ca toate conturile lui Chama, creierul in spalarea de bani si finantarea terorismului, fusesera blocate. La un moment dat, in timpul detentiei, Chama a primit in pachetul cu alimente un bilet, semnat ABD, in care i se spunea ca trebuie sa aiba putina rabdare si va fi rasplatit pentru suferintele indurate.

Se pare ca acesta a fost motivul pentru care Omar Hayssam si Mohamad Munaf au organizat rapirea celor trei jurnalisti romani. De altfel, asa cum spuneam, eliberarea jurnalistilor este pusa in stransa legatura cu faptul ca, in perioada cand acestia erau ostatici, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a facut o vizita neasteptata la Damasc. Urmarea? La inceputul acestei luni, Omar Chama a fost eliberat.

Nu numai ca nu a plecat din tara, asa cum se presupunea, dar - asa cum a declarat el insusi pentru un post de televiziune - se afla in Bucuresti. De asemenea, trei dintre firmele infiintate pe numele lui, inca din perioada 2001-2003, (Safa Com Impex SRL, Scheffer System Prod SRL si Altin-Ro Grup Aluminium SRL) functioneaza. Ciudat este ca, potrivit datelor de la Registrul Comertului, ele nu au fost actualizate, iar rentabilitatea lor este zero. Presa locala a lansat ideea ca dosarele sirianului au fost tinute la sertar chiar de catre un politist clujean cu functie importanta, al carui frate are afaceri in domeniul petrolier.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.