In incercarea de a avea corpul ideal uitam uneori de ceea ce e mai important, propria sanatate

Pentru a avea un corp frumos, dezvoltat armonios si sanatos trebuie sa ne impunem, in primul rand, un stil de viata cat mai echilibrat.

O varietate de alimente ar trebui sa iti treaca prin farfurie astfel incat organismul sa beneficieze de substantele pe care acestea le contin. Bineinteles, o alimentatie corecta nu e indeajuns pentru un stil de viata sanatos. Trebuie sa ii adaugi un program de exercitii fizice, un somn corect dar si o cunoastere buna a propriului corp. Deocamdata ne vom preocupa insa de cele cateva reguli ce iti sigura o alimentatie sanatoasa, scrie Kudika.

1. Nu sari peste micul dejun

Stii prea bine ca micul dejun ar trebuie sa fie principala masa a zilei oferindu-ti energia de care ai nevoie pentru a trece cu bine de ziua ce tocmai a inceput. Pentru ca acesta sa isi faca datoria trebuie sa contina atat proteine cat si glucide. Prin urmare cerealele cu lapte/iaurt sau un sandwich cu branza sunt o idee excelenta. Frunctele nu ar trebui nici ele sa lipseasca de la masa de dimineata, consumate insa la cateva ore dupa.

2. Respecta proportia de aur a alimentatiei: 30%- 30%- 40%

Retine faptul ca fiecare dintre mesele tale trebuie sa contine 30% glucide (orez, grau, porumb, cartofi), 30% proteine (carne, peste, oua, lactate) si 40% fibre (fructe si legume, pe cat posibil in stare cruda). Poti pastra aceste proportii in minte atunci cand gatesti si amesteci ingredientele. Insa la fel de bine poti pregati separat diferitele categorii asezandu-le separate in farfurie.

Alege glucidele cu indice glicemic scazut, precum cerealele integrale, leguminoasele (mazare, fasole, linte, soia) si verdeturile. Proteinele ia-le din peste, fructe de mare, carne de pui, carne macra de vita. Cat despre lipidele care ar trebui sa isi gaseasca si ele un loc in alimentatia ta, alege grasimile nesaturate precum cele ce se gasesc in alune, masline, avocado, nuci, seminte si in uleiul de masline.

3. Stabileste-ti un program de masa si respecta-l

Cele trei mese ale zilei de care tot auzim sunt obligatorii. Micul dejun ar trebui sa fie destul de consistent incat sa asigure energia necesara pentru cat mai mult din zi. Cea de a doua masa a zilei ii urmeaza in importanta pe cand cina ar trebui sa fie cat mai lejera. Incearca sa iei masa la aceeasi ora in fiecare zi.

4. Permite-ti cateva gustari

Programeaza in jur de doua gustari usoare (spre exemplu un frunct, un iaurt) intre mesele principale care sa iti confere energie si sa iti taie foamea. Acestea iti vor linisti stomacul, iti vor mentine indicele glicemic si iti vor da energie. In plus, astfel nu vei avea nici un motiv sa exagerezi cu cantitatile la masa urmatoare.

Click aici pentru a citi mai multe despre o dieta sanatoasa


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.