Cei care produc, importa sau prepara alimente nerecomandate: cu continut de aditivi alimentari, sare, grasimi si zahar in exces, vor plati taxa incepand cu 1 martie, potrivit noului proiect al Ministerului Sanatatii.

Astfel, ministerul vrea sa modifice articolul 361 din legea 95/2006 - "In scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice, altele decat vinul si berea, prevazute in prezenta lege, pentru descurajarea consumului de produse alimentare nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, precum si cu aditivi alimentari se instituie unele contributii ce se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sanatatii". [In goana dupa fonduri, Ministerul Sanatatii ar putea introduce taxa pe fast-food]

Astfel, contributiile prevazute se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sanatatii incepand cu 1 martie, potrivit proiectului pentru modificarea legii. Contributiile se vor vira lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare, celei in care a avut loc livrarea sau comercializarea, dupa caz, a produselor pe piata interna, intr-un cont special deschis la Trezoreria Statului, pe numele Ministerului Sanatatii.

Potrivit expunerii de motive, motivul emiterii acestui act normativ este instituirea unei contributii pentru descurajarea consumului de alimente nerecomandate cu continut de sare, grasimi, zahar si cu aditivi alimentari. [Romalimenta: Taxa pe fast-food poate scumpi toate alimentele]

Ministrul Sanatatii a precizat ca in perioada urmatoare va fi analizat cuantumul taxei in urma unor discutii cu producatorii. Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a adaugat ca in alte tari care au implementat-o, aceasta taxa este variabila in functie de consum, calculandu-se in functie de preponderenta E-urilor si in conditii de consum excesiv. "In momentul de fata avem o crestere a incidentei obezitatii si diabetului la copii, lucru ingrijorator, care impune interventia cu o anumita masura", a explicat Streinu-Cercel.

Directiile de Sanatate Publica ar urma sa verifice daca companiile producatoare sau distribuitoare ale acestor produse au platit sau nu taxa. Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, introducerea taxei nu ar trebui sa modifice pretul produselor.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii considera ca adoptarea acestui proiect de act normativ va avea ca urmare scaderea riscului de imbolnavire prin factori de risc alimentari (alimentatia nesanatoasa duce la obezitate, dislipidemii, diabet zaharat, cancer, boli cardiovasculare, infartct miocardic, hipertensiune arteriala, boli cerebrovasculare). In ceea ce priveste aspectul economic, alimentatia nesanatoasa duce la cresterea imbolnavirilor si, implicit, la cresterea cheltuielilor de sanatate, reducerea productivitatii, scaderea capacitatii de munca, a calitatii vietii si a sperantei de viata.

Autoritatile estimeaza ca noua taxa ar aduce la bugetul Ministerului Sanatatii aproximativ un milion de euro anual. [Taxa fast-food, un nod in gat pentru mediul de afaceri. Care sunt riscurile?]

Dupa aplicarea taxei, Ministrul Sanatatii va dezvolta programul educational "Traieste sanatos", pentru educarea romanilor cu privire la obiceiurile alimentare.

Proiectul este publicat pe site-ul ministerului si este supus dezbaterii publice pana pe 5 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.