Pe modelul taxei pe viciu, Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca o taxa pe produsele tip fast-food, banii urmand a fi destinati programelor de sanatate si de investitii

"In aceste zile am cerut Comisiei de nutritie a MS sa stabileasca exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea intalniri cu producatorii si cu cei vizati de aceasta masura", a declarat, marti, ministrul Sanatatii, Attila Cseke, precizand ca proiectul este deocamdata in dezbatere, si nu se poate vorbi despre un cuantum al noii taxe.

Ca prioritati la inceput de mandat, Attila Cseke spune ca descentralizarea spitalelor va reprezinta unul dintre obiectivele principale, astfel incat unitatile sanitare publice sa fie transferate catre administratia locala pana la data de1 iulie 2010. Totodata, de la 1 ianuarie 2011, MS intentioneaza introducerea cardului national de sanatate, pe acest document urmand sa se gaseasca toate datele privind dovada calitatii de asigurat, dar si istoricul bolilor si al tratamentelor. Mai mult, angajatul poate verifica daca angajatorul a platit contributia la asigurarile de sanatate, potrivit NewsIn.

Pentru a aduce fonduri suplimentare, trebuie identificat un procedeu pentru ca actiunea de colectare la fondul asigurarilor sa fie mai buna, in conditiile in care, in prezent, exista multe categorii derogate de la plata acestora.

"Este o inadvertenta in sistem, in conditiile in care exista cinci milioane de platitori la fondul de asigurari de sanatate si peste 10 milioane de neasigurati care primesc servicii. (..) Este necesar sa se analizeze posibilitatea de a se aloca la Fondul National de Asigurari de Sanatate sumele aferente celor 10 milioane de persoane care se gasesc in categoriile speciale si nu platesc asigurari de sanatate, dar care beneficiaza de serviciile de sanatate", mentioneaza Attila Cseke.

  • Reformarea sistemului de medicina primara va fi regandita asemanator cu sistemul de urgenta 112
Astfel, in fiecare judet va fi infiintat cate un call-center (de tip sistem de urgenta 112), la care cetateanul poate apela atunci cand are nevoie de o consultatie de la medicul de familie, la ambulatoriu de specialitate sau la spital. Pacientul va fi indrumat pentru consult de personalul de la call-center catre un cabinet de medicina de familie, in functie de distanta la care se afla si de disponibilitatea medicului. Medicul de familie va fi conectat la call-center printr-un sistem informatizat si va avea o cartela pe care o va introduce in sistem in momentul prezentarii la cabinet. In acest sistem se va putea organiza serviciul de tura, la fel ca in spitale, astfel incat in perioada sarbatorilor, si nu numai, poate scadea presiunea pe unitatile sanitare cu paturi (respectiv camerele de garda ale spitalelor). Medicul de familie va avea acces la sistemul de telemedicina in cazurile in care va avea nevoie de opinia unui specialist.

  • 2010, un an greu pentru sistemul de sanatate
Attila Cseke a subliniat faptul ca 2010 va fi un an greu pentru sistemul de sanatate, din punct de vedere financiar si nu numai. Bugetul Ministerului Sanatatii pentru anul acesta este de 4191,6 milioane lei, aproximativ la nivelul anului 2009, cand pentru Sanatate au fost alocate 4 044,6 milioane de lei. "Vom avea dificultati in sustinerea programelor de sanatate (82% fata de 2009), a programelor de investitii in infrastructura si in aparatura medical (53% fata de 2009). De asemenea, ne vom confrunta cu probleme in asigurarea necesarului de medicamente si materiale sanitare in unitatile de primiri urgente (UPU) -(50%) si cele de transfuzie sanguina (50%). (...) Nu sunt multumit de bugetul alocat domeniului sanitar, este un buget pentru un an de criza. Asa cum s-a aratat si in raportul privind sistemul sanitar din anul 2008 al Comisiei Prezidentiale, este nevoie de un procent de 6% alocat din PIB in 4-7 ani", a mai adaugat ministrul Sanatatii, potrivit NewsIn.

Comerciantii de alimente nesanatoase vor plati taxa de fast food


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.