Au fost inundate 102 case, 527 de anexe gospodaresti si subsolurile a 15 blocuri. Cei 172 de locuitori ai unui catun clujean au ramas izolati de restul lumii. Peste 70 de poduri si podete sunt avariate total sau partial, iar apa a 63 de fantani nu va mai fi buna de baut mult timp de aici inainte.

O strada lunga de 3 kilometri din orasul Balan a fost distrusa in intregime ca urmare a alunecarilor de teren care au avut loc in aceasta zona. Zeci de kilometri de drumuri judetene si comunale au devenit impracticabili. Nu numai precipitatiile, ci si vanturile puternice au produs stricaciuni. Mai multe acoperisuri au fost luate pe sus, zeci de arbori au fost culcati la pamant si mai multe linii de inalta tensiune au fost rupte lasand fara energie electrica mii de persoane.

Autoritatile locale si echipele de interventie ale S.C. Electrica actioneaza pentru remedierea defectiunilor aparute, precum si la reluarea cursului normal al vietii in zonele inundate. Mai mult de 200 de politisti si jandarmi sunt angrenati in actiuni de ordine si siguranta publica in localitatile afectate de ploi.
Alba, Arad, Arges, Bacau, Cluj, Constanta, Dolj, Harghita, Hunedoara, Mehedinti, Sibiu si Suceava sunt judetele cel mai grav afectate de ploile cazute in ultimele doua zile.

Pagube de 6,5 milioane de lei noi in Harghita

Valoarea pagubelor provocate de inundatiile de la sfarsitul saptamanii trecute, in judetul Harghita, este de peste 6,5 milioane de lei (65 de miliarde de lei vechi), conform unei evaluari preliminare facute de autoritatile judetului. Prefectura Harghita a informat ca precipitatiile abundente, insotite de caderi masive de grindina si de descarcari electrice, au afectat aproximativ 200 de gospodarii, o suta de pivnite, 60 de fantani, 16 kilometri de drumuri judetene, comunale si forestiere, aproximativ 50 de hectare de teren agricol, precum si 34 de poduri si podete.

Valcea

Sate izolate din cauza inundatiilor si a alunecarilor de teren

Ieri, a plouat din nou in judetul Valcea, cantitatile de apa depasind pe alocuri 40 de litri/mp in mai putin de o ora. Au fost afectate numeroase gospodarii, drumuri judetene si comunale, poduri si podete. La Valea Cheii, in Olanesti, cantitatile de apa cazute intr-o ora si jumatate au depasit 50 de litri. Au fost inundate mai multe gospodarii si a fost afectata reteaua de apa potabila. La Runcu, din cauza alunecarilor de teren, drumul judetean este impracticabil pe o lungime de 110 metri, iar trei sate din aceasta comuna sunt complet izolate.

Refacerea infrastructurii in aceasta zona se ridica la peste 20 de miliarde de lei bani vechi. La nivelul judetului Valcea se centralizeaza datele privind efectele negative ale inundatiilor si ale alunecarilor de teren. O serie de locuinte de la Glavile, Cernisoara, Alunu au fost refacute, dar situatia este inca dificila pentru locuitorii din Lapusata, Fartatesti si Zatreni. Datorita cantitatilor mari de apa cazute, in alte localitati, cum sunt Ionesti, Orlesti, Mitrofani, se semnaleaza inundatii care afecteaza sute de gospodarii.

Sinistratii din Timis vor putea lua microcredite

Timisenii afectati de inundatii isi pot repara casele avariate cu ajutorul creditelor acordate de institutiile de microfinantare. Sinistratii pot imprumuta sume de 2.000 - 3.000 de dolari, cu o dobanda de 0,2 la suta lunar si 6 luni perioada de gratie, pentru a-si reface gospodariile. Sunt cazuri rare de tarani care au nevoie de mai mult de 2.000 - 3.000 de dolari pentru a-si repara gospodariile avariate. Casele le-au ramas in picioare, dar au nevoie de un aragaz sau un frigider, li s-au umflat podelele sau trebuie sa-si refaca anexele gospodaresti.

"Cu acesti bani, taranii isi pot lua si caramida, la jumatate de pret, de la cei carora li s-au daramat casele", explica Monica Misca, coordonatorul unui program in valoare de 300.000 de dolari, derulat de CHF International, o institutie de microfinantare cu un portofoliu de peste 15 milioane de dolari credite in Romania. Programul de microcreditare ii stimuleaza pe locuitori sa-si asigure gospodariile, deoarece pe perioada creditului - maxim trei ani - acestea trebuie asigurate. Programul este cofinantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare si de CHF International.

Ploaia torentiala a dislocat pavimentul din jurul Coloanei fara Sfarsit

Ploaia torentiala cazuta in cursul diminetii de luni, la Targu Jiu, a dislocat o parte din pavimentul pus pe aleile din preajma Coloanei fara Sfarsit. Purtatorul de cuvant al Primariei Targu Jiu, Constantin Cretan, a mentionat ca ploaia a spalat o parte din pavimentul de pe alei, materialul respectiv imprastiindu-se pe strada. Acesta sustine ca angajatii de la Salubritate au adunat pavimentul si l-au pus in saci, pentru a fi predat firmei care a executat lucrarile de amenajare peisagistica a parcurilor din Targu Jiu, in care sunt expuse operele brancusiene. Pavimentul spalat de ploi de pe alei va fi inlocuit de firma constructoare cu un material care sa fie agreat de Ministerul Culturii.

Prefectura Olt cere ajutor

In urma inundatiilor care au afectat judetul Olt, Prefectura a lansat un apel public pentru ajutorarea persoanelor afectate. La nivelul judetului Olt s-au inregistrat pagube materiale deosebit de mari, de aceea, Prefectura lanseaza un apel tuturor cetatenilor care doresc sa vina in sprijinul persoanelor afectate de inundatii, prin donatii in bani si materiale de constructie. Sumele destinate ajutorarii pot fi virate in contul RO 47 RNCB 38 000 000 72 00 19 deschis la BCR Sucursala Judetului Olt - Slatina.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.